Aktualno
StoryEditor

Majdandžić: Za e-mobilnosti treba zadužiti jedno ministarstvo, ulagati u infrastrukturu

12. Rujan 2017.

Za e-mobilnost treba biti zaduženo jedno ministarstvo, dok je za razvoj upotrebe električnih vozila ključno ulaganje u infrastrukturu, istaknuto je na konferenciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) ‘Utjecaj tehnologije na razvoj mobilnosti‘.

Kako je istaknuto na konferenciji u sklopu koje je održan okrugli stol "Izazovi e-mobilnosti u Hrvatskoj i trendovi u Europskoj uniji", e-mobilnost je u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a spominje se i potreba za uključivanjem Ministarstva turizma.

Pozvao je HEP i INA-u da s Fondom krenu u izgradnju 60 punionica na hrvatskim autocestama za što je potrebno 12 milijuna kuna. 

Vršitelj dužnosti direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić istaknuo je da za pitanja e-mobilnosti treba zadužiti jedno ministarstvo, a ono može biti usklađeno s drugima.

- Mora se donijeti strategija na razini Vlade, a u tome trebaju sudjelovati sva ministarstva. No, smatram da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture mora biti voditelj koji će dati dugoročnu strategiju kako bi Hrvatska postala ekološki čista, sa što većim udjelom električnih vozila, kazao je Majdandžić.

>>>Elektromobili – Tko će iskoristiti šansu koju nude punionice u novim zgradama

Naveo je da je Fond 2014. i 2015. godine sufinancirao kupnju 1428 električnih i hibridnih vozila te pritom ukupno uložio 86 milijuna kuna.

- U prvom kvartalu iduće godine u održivi promet planiramo uložiti oko 85 milijuna kuna iz čega ćemo sufinancirati isključivo električna i plug-in vozila i prijeko potrebnu infrastrukturu. Bez razvoja infrastrukture nema e-mobilnosti, rekao je Majdandžić.

[caption id="attachment_292950" align="aligncenter" width="750"] Panel rasprava o e-mobilnosti[/caption]

Tehnološka baza

Izvršni direktor LNG Autokuće Branko Kondić kazao je da u ovom trenutku Ministarstvo zaštite okoliša i energetike predstavlja ekološku i tehnološku bazu.

- E-mobilnost ima mnogo aspekata, no energetski je vrlo važan, jer, ne bude li Hrvatska ulagala u razvoj infrastrukture, za nekoliko godina mogli bismo biti pred kolapsom cijelog sustava, upozorio je.

Kondić je istaknuo da treba uzeti u obzir kako će prema projekcijama do 2030. godine oko 35 posto novih vozila biti na električni pogon, što znači da će stranci u Hrvatsku sve više dolaziti električnim vozilima, a u slučaju nedovoljno razvijene infrastrukture, imat ćemo negativan utjecaj na turizam.

Voditelj projekta e-mobilnosti u Hrvatskom telekomu (HT) Dino Novosel upozorio da Hrvatska do 2020. godine mora osigurati 10 posto obnovljivih izvora energije u sektoru prometa, a danas je na tri posto.

Kako je istaknuo, cilj Europske unije je do 2050. u potpunosti izbaciti naftne derivate iz cestovnog prometa.

- Danas tržište naftnih derivata u maloprodaji iznosi oko 15 milijardi kuna. Dakle, u horizontu manjem od 30 godina to tržište će nestati. Što ćemo s tom transformacijom napraviti, hoćemo li propustiti priliku ili se repozicionirati, to je doista na nama, kazao je Novosel.

Iznio je kako je u Hrvatskoj trenutno 200-tinjak javno dostupnih punionica, a od toga je 101 povezana u sustav Hrvatskog telekoma.

Dokle god električna vozila ne budu cjenovno svedena na razinu konvencionalnih vozila iste klase te sve dok ne bude postojala javno dostupna infrastruktura koja neće zadavati glavobolje, potražnja za električnim vozilima neće značajnije porasti, smatra Novosel.

19. travanj 2024 09:43