Aktualno
StoryEditor

Majetić: Dodatno oporezivanje duhanske i industrije pića je kontraproduktivno

25. Srpanj 2018.

Prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koji obuhvaćaju povećanje poreza na duhanske proizvode i alkoholna pića uzburkali su javnost. Svoj stav o tome s javnosti je podijelio i Davor Majetić, glavni direktor HUP-a čija je nada da ovo o čemu sada raspravlja radna skupina neće postati konačne izmjene zakona s obzirom da bi to značilo prijetnju cijeloj duhanskoj industriji, kao i industriji alkoholnih pića.

"Uvođenje tzv. preventivnih poreza kroz izglasavanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju nije prihvatljiva opcija jer će ugroziti radna mjesta u duhanskoj i industriji pića, potaknuti razvoj crnog tržišta te pritom neće donijeti rješenje problema u zdravstvenom sustavu niti osjetno smanjiti konzumaciju alkohola i duhanskih proizvoda," smatra Majetić.

U svojoj argumentaciji navodi i kako je hrvatsko gospodarstvo preopterećeno porezima i drugima davanjima što negativno utječe na konkurentnost hrvatskih tvrtki. Također, trošarine u dvije industrije koje su izravno ugrožene ovakvim izmjenama već sada su visoke.

>>> Namet na cigarete i alkohol donijet će dvije milijarde kuna više zdravstvu

"Duhanska i industrija proizvodnje alkoholnih pića već su i sada dodatno opterećene visokim trošarinama te svako novo oporezivanje povrh postojećeg stvara rizik od kompletnog urušavanja njihova poslovanja i posljedično gubitka velikog broja radnih mjesta."

Majetić objašnjava i kako se visokim cijenama neće utjecati na smanjenje konzumacije cigareta i alkohola.

"Iskustva s drugih tržišta pokazuju da visoke cijene ne potiču na odabir zdravijeg načina života već će prije svega potaknuti rast crnog tržišta. Na taj način država u konačnici ostaje bez značajnih prihoda te je i sa strane proračuna ovakav potez kontraproduktivan. Za podizanje svijesti o nužnosti umjerene konzumacije i brige o vlastitom zdravlju potrebne su drugačije, dugotrajnije i opsežnije mjere, a novi, iznenadni nameti poduzetnicima zasigurno nisu jedna od njih. Uz to, probleme zdravstvenog sustava treba rješavati cjelovitom reformom koja će donijeti i racionalizaciju troškova, a ne isključivo traženjem novih izvora prihoda," zaključuje predsjednik HUP-a.

27. travanj 2024 05:26