Aktualno
StoryEditor

Majetić o povećanju minimalca: Vlada nas opet ništa nije pitala prije donošenja odluke

30. Studeni 2018.

Suprotno socijalnom dijalogu, Vlada nije dostavila na očitovanje socijalnim partnerima prijedlog Uredbe o visini minimalne plaće i konačni prijedlog Zakona o minimalnoj plaći niti je prije sjednice Vlade dostavila posljednju verziju kompenzacijskih mjera, žali se Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavca.

>>>Grubišić: Minimalac ne treba povećavati, treba ga ukinuti

- Na temu iznosa minimalne plaće imali smo samo jedan uvodni kratak sastanak i nema govora o tome da smo na sastanku imali diskusiju o visini iznosa minimalne plaće niti je Vlada iznijela svoj prijedlog iznosa. O konačnim prijedlozima smo doznali iz medija što je pokazatelj razine socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj, kaže Majetić.

>>>Povećanje minimalca poduzetnike će stajati 138 milijuna kuna u 2019.

Minimalna plaća je tema koja se isključivo odnosi na realni sektor, a poslodavci su u tome najmanje imali riječ. HUP nije protiv povećanja minimalne plaće i svi koji mogu danas dižu plaće, ali je protiv jednostranih odluka bez ozbiljnog dijaloga s realnim sektorom. Koji će biti efekt za one koji isplaćuju minimalnu plaću i koji su vezani koeficijentima uz minimalnu plaću ćemo se očitovati kada napravimo analizu među članovima, poručuje Majetić.

24. travanj 2024 05:57