Aktualno
StoryEditor

‘Majmun na leđima‘: Jedan od najboljih, bezvremenskih savjeta menadžerima

06. Kolovoz 2018.

Svaki menadžer na svojim leđima nosi barem jednog majmuna. Majmun je, u ovom slučaju, metafora za teret koji barem jedan od članova tima sa svojih leđa suptilno prenosi na menadžera – priča je iz članka koji je 1974. godine za Harward Business Review napisao William Oncken, Jr.

Članak je i danas, 44 godine kasnije jedan od najčitanijih članaka vezanih uz područje menadžmenta, što ne iznenađuje zbog teme koja je bezvremenska.

>>>INFOGRAFIKA: Četiri načina kako reći šefu da nećete ostvariti ciljeve

Oncken tako piše o nezadovoljnom menadžeru koji se bori s problemima svoja četiri zaposlenika. Priča ide tako da menadžer u subotu ujutro dolazi u ured kako bi pronašao rješenje problema, a u blizini ugleda ista četiri zaposlenika kako bezbrižno igraju golf čime upada u zamku u koju upada većina vođa.

Podređeni postaje nazdornik

Ono što autor pokušava reći jest da zaposlenik dolazi nadređenom i ukazuje na problem s kojim se susreće, na što mu šef obećaje da će pronaći rješenje. Samim time teret problema, odnosno majmun kako ga autor naziva, s leđa zaposlenika prelazi na šefa čime zaposlenik dolazi u poziciju iz koje nadzire menadžera.

Pouka priče je da, navodi autor, menadžer u takvim slučajevima može preuzeti inicijativu, no tek nakon što je siguran da su zaposleni pokušali sami riješiti svoje probleme. Ako postupi suprotno i odvoji svoje vrijeme kako bi riješio problem, tada zaposlenike nenamjerno sprječava da postanu autonomni akteri.

>>>10 likova koje ćete naći u svakom uredu

Kao komentar na članak Stephen R. Covey, autor jedne od najpopularnijih knjiga iz područja psihologije uspjeha ‘‘Sedam navika uspješnih ljudi‘‘, napisao je da se mnogi menadžeri zapravo boje da će u očima zaposlenika ispasti preslabi i preranjivi za posao koji obavljaju ako bi dozvolili da zaposleni sami rješavaju sve svoje probleme.

majmun na leđima

Prioriteti menadžera moraju se poštivati

I u novije vrijeme, piše Business Insider, niz stručnjaka je objavio slične savjete koje mogu primijeniti menadžeri na bilo kojoj hijerarhijskoj razini.

Psiholog Art Markman tako ističe da će učinkovit menadžer ohrabriti pokušaj svojih podređenih u rješavanju problema čime će od njih stvoriti učinkovite i kvalitetne zaposlenike svjesne činjenice da menadžer ima svoje prioritete koje zaposlenici moraju poštovati.

>>>Infografika: 10 savjeta kako se suočiti s teškim šefom

Simon Sinek, autor knjiga iz područja vodstva ističe kako je najbolji nadređeni kojeg je on u životu imao onaj koji ga je naučio da postane samostalan tako što nikad nije odgovorio na njegovo pitanje.

- Naučio me da uvijek vjerujem u sebe, a ako bih donio pogrešnu odluku on bi mi čuvao leđa, kazao je Sinek.

25. travanj 2024 12:54