Aktualno
StoryEditor

Majo-commerce i PIP-Pisarovina dobitnici nagrada na sajmu poljoprivrednih inovacija

27. Travanj 2019.

Dobitnik Grand Prixa na upravo završenom 11. Međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji „AGRO ARCA“ održanom od 25. do 27. travnja u Domu HV u Karlovcu je poduzeće „Majo-commerce“ sa sjedištem u Zagrebu, a proizvodnim pogonom u Samoboru, čiji je predstavnik Tomislav Pokrajčić primio to odlikovanje od gradonačelnika Karlovca Damira Mandića i predsjednika Udruge inovatora Hrvatske Ivana Bračića.

Posebnu nagradu u ime IFIA-e, Međunarodne federacije acocijacija inovatora, predstavniku poduzeća „Heavy Duty“ uručio je član ocjenjivačkog suda i predstavnik IFIA-e Zoran Barišić.

[caption id="attachment_383513" align="aligncenter" width="750"] Frano Pokrajčić, osnivač "Majo-commercea", Zoran Barišić, predstavnik IFIA-a (Međunarodne federacija inovatorskih asocijacija), i Tomislav Pokrajčić, predstavnik "Majo-commercea", Foto: Mladen Volarić[/caption]

„Majo-commerce“ dobio je Grand Prix za paletu proizvoda, a riječ je o inovativnim proizvodima zasnovanima na znanju i iskustvu Tomislavova oca Frane Pokrajčića, diplomiranog inženjera kemije koji je patentirao više proizvoda na bazi plastificiranih tkanina, a koje će se kao inovativan i isproban sustav vodom punjenih „box barijera“ dokazati u obrani od poplava.

Tome treba dodati i nedavno osvjenu brončanu medalju za višenamjenski „razbijač valova“ na sajmu inovacija u Ženevi, koji će uskoro biti prezentiran javnosti u Senju, kao branič obala i luka od valova i erozije obala, skupljač naplavina smeća, te kao potencijalni proizvođač električne energije na temelju konstatnog gibanja mora. Pravovremen prijenos znanja i ovladavanja tehnologijom i razvojem s oca Frane na sina Tomislava dodatna je vrijednost u poslovanju „Majo-commercea“, stoga ne čudi dodjela Grand Prixa upravo njima.

[caption id="attachment_383514" align="aligncenter" width="750"] Ivan Bračić, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske; Ariana Elizabeta Bokor, voditeljica marketinga PIP -Pisarovina, dobitnika Zlatne medalje za inovacije u pčelinjim proizvodima; Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca, Foto: Mladen Volarić[/caption]

Od ukupno 200-tinjak izložaka, u službenoj konkurenciji za dodjelu medalja sudjelovalo je njih 127 iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, BiH, te još nekoliko zemalja.Nagrađeno je njih 45, od čega ih je zlatnim medaljama nagrađeno 16, srebrnim medaljama također 16, brončane medalje osvojilo je 13 izložaka, dok je posebno priznanje IFIA-a dobila tvrtka „Heavy Duty“, a Grand Prix je osvojio već spomenuti „Majo-commerce“.

Uspoređujući upravo završenu 11. „AGRO ARCA-u“ s prethodnim sajmovima, Ivan Bračić kazao je da je na ovogodišnjem Sajmu zapažen velik porast udjela fakultetski obrazovanih mladih ljudi i timova s vrlo svježim idejama.

[caption id="attachment_383515" align="aligncenter" width="749"] Ivan Bračić, Foto: Mladen Volarić[/caption]

- Posebno je do izražaja došla interdisciplinarnost, što mogu ilustrirati povezanost agronomije i Fakulteta za elektroniku i računarstvo. Primjerice, umrežavanje Zavoda „Nikola Tesla“ s FER-a čiji su senzori umreženi u sustav za optimizaciju primjene agrotehničkih mjera, kazao je Ivan Bračić.

Umjesto do sad često primjenjivane „odokativne“ metode u poljoprivredi, ovim bi interedisciplinarnim inovativnim pristupom u poljoprivredi trebalo uvesti egzaktnost očitanja svih parametara i pravovremenog reagiranja.

A što je to, kaže Bračić, nego stvaranje preduvjeta za postizanje nove dodane vrijednosti u konačnom poljoprivrednom proizvodu, i njegovoj tržišnoj konkurentnosti.

16. travanj 2024 04:58