Aktualno
StoryEditor

Majstor: Nabijem cijenu i do 150 posto da odbijem klijenta, a on pita kad mogu početi

03. Travanj 2019.

Sve su majstorske usluge poskupjele. Nedostatak majstora glavni je razlog za poskupljenje keramičkih radova. Keramičari su u nekoliko godina udvostručili cijenu usluge, koja sada iznosi 150 kuna po kvadratu. Kod vodoinstalatera faktor koji utječe na cijenu je i manjak majstora, međutim, najviše je na rast utjecala cijena novih materijala, koji su dosta kvalitetniji od starih, ali su i skuplji. Skuplji su i krovopokrivački radovi, priča nam vlasnik krovopokrivačke tvrtke, za 50 posto, na nekim radovima i do 100 posto, a znao je, veli, da doslovno bubne cijenu i za 150 posto višu u odnosu na par godina ranije samo da odbije posao, a čovjek ga nazove i pita kada mogu početi raditi.

Prošle su godine dvojili trebaju li smanjiti poslovne aktivnosti ili uvesti radnike, pa su ipak doveli majstore s Kosova i Srbije, koji rade zajedno unatoč tenzijama između njihovih zemalja. Sada ima 14 zaposlenih s par kooperanata, a plaće su im porasle s 25 na 40 kuna na sat.

– Uglavnom smo četiri do pet mjeseci unaprijed zauzeti, što je u odnosu na godine prije ulaska u EU nemjerljivo, tada se posao planirao mjesec za mjesec. Danas se mogu malo ozbiljniji planovi raditi iako je naše tržište toliko nestabilno da se čovjek jednostavno boji previše unaprijed gledati – veli nam poduzetnik čija nam je priča poslužila kao primjer kako se to danas radi i zašto nam se ponekad čini da je što se tiče cijena, danas najbolje biti majstor.

O majstorima koji ne nabijaju visoku cijenu (samo) da bi zaradili, nego da bi vas odbili čitajte od srijede u digitalnom, a od četvrtka u tiskanom izdanju Lidera.

19. travanj 2024 09:36