Aktualno
StoryEditor

Makroekonomski pokazatelji iz Kine srušili Azijske burze s najviših razina u 10 godina

14. Rujan 2017.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica blago skliznule s najviših razina u 10 godina jer je ulagače obeshrabrio niz slabijih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja iz Kine.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale između 0,1 i 0,4 posto.

>>>Azijske burze na najvišim razinama u 10 godina

U Južnoj Koreji su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, nakon što je jučer dosegnuo najvišu razinu od listopada 2007. godine.

Premda su jučer na Wall Streetu burzovni indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti, na većini azijskih burzi cijene su jutros pale jer je ulagače razočarao niz slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih pokazatelja iz Kine.

Promet u trgovini na malo, investicije u fiksni kapital, kao i tvornička proizvodnja porasli su u kolovozu manje nego što su analitičari procjenjivali.

Premda analitičari ne očekuju značajnije usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, smatraju da će u drugom polugodištu rast biti ipak sporiji nego u prvom zbog povećanja troškova zaduživanja, odnosno strože monetarne politike.

- Kupnje stranih investitora danas su ponešto oslabile, dok su slabi pokazatelji iz Kine narušili dobro raspoloženje na tržištima, kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

>>>Azijske burze porasle, dolar nadoknađuje gubitke

Prethodnih je dana, naime, na tržištima vladalo dobro raspoloženje zbog rekordnih dosega indeksa na Wall Streetu i jer su splasnule zabrinutosti u vezi Sjeverne Koreje i uragana Irma.

Podršku tržištima pružaju i visoke cijene nafte, koje su jučer skočile više od 2 posto jer je Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila da se višak ponude sirove nafte na svjetskom tržištu počinje smanjivati, što pokazuje da dogovor OPEC-a o smanjenju proizvodnje daje rezultate.

A nakon jučerašnjeg snažnog rasta, jutros je cijena barela na američkom tržištu skliznula 0,2 posto, na 49,20 dolara.

Na londonskom je tržištu, pak, cijena barela pala 0,25 posto, na 55,05 dolara, nakon što je jučer dosegnula 55,21 dolar, najvišu razinu u pet mjeseci.

A na valutnim je tržištima dolar jutros blago oslabio, nakon jučerašnjeg rasta.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je na 92,45 bodova, nakon što je sinoć dosegnuo 92,53 boda, najvišu razinu od 5. rujna.

>>>Azijske burze porasle, Draghi gurnuo euro iznad 1,20 dolara

Pritom je cijena dolara prema japanskoj valuti jutros dosegnula 110,45 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 110,05 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je tečaj eura skliznuo na 1,1880 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1980 dolara.

Na tržištima vlada oprez jer će danas biti objavljeni podaci o potrošačkim cijenama u SAD-u. Pokažu li jačanje inflacije, to će potaknuti špekulacije da bi američka središnja banka ipak mogla do kraja godine još jednom povećati kamate, a to bi podržalo tečaj dolara.

No, ako podaci pokažu da je inflacija i dalje znatno ispod ciljanih razina Feda, to će značiti da su smanjeni izgledi za povećanje kamata, a to bi pritisnulo cijenu američke valute.

19. travanj 2024 00:27