Aktualno
StoryEditor

Mali dioničari o glavnoj skupštini Adrisa: Atmosfera se mogla rezati nožem

16. Lipanj 2017.

Iako su brojke o poslovanju Adris Grupe impresivne, od toga da je u posljednjih 5 godina uloženo više od četiri milijarde kuna te se prosječno ostvarivala neto dobit od 427 milijuna kuna, čelnici Udruge malih dioničara u poslovanju su prepoznali određene rizike koji proizlaze iz poslovanja, prenosi Novi list. Male dioničare posebno smeta nedostatak vizije i netransparentnost.

- Adrisu treba donijeti novu svježinu, energiju, treba ulagati u inozemstvu, a treba se širiti i u drugim biznisima. Trenutna ulaganja su previše konzervativna. Adris može i mora bolje - složili su se Mihovil Prpić, predsjednik novoformirane Udruge malih dioničara Adris Grupe, potpredsjednik Udruge Hrvoje Puljiz,  te tajnik Udruge Darrell Šarić.

Kako piše Novi list, sva trojica bili su neugodno iznenađeni ponašanjem čelnika Adris Grupe, kao i atmosferom na Glavnoj skupštini dioničara Adris Grupe, gdje ih se kako tvrde, gledalo poput neprijatelja.

>>>Vlahović: Završilo je restrukturiranje Adrisa

- Atmosfera se mogla rezati nožem. Nisu nas doživjeli poput partnera - izjavio je Prpić.

Izloženost Agrokoru

Ono što posebno zabrinjava trojicu malih dioničara okupljenih kroz Udrugu, jest izloženost Adris Grupe posrnulom Agrokoru.

- Pitao sam predsjednika Uprave Adrisa Antu Vlahovića, koliko ukupno dospjelih potraživanja Adris Grupe ima prema Agrokoru, kao i društvima u sustavu Agrokora. Pitao sam i da li je je Adris imao adekvatna sredstva osiguranja za taj plasman, i jesu li Uprava, Nadzorni odbor i Skupština Društva donijeli odluke za te plasmane - objasnio je Prpić.

Puljiz je, pak , izjavio kako su posljednjih dana plasirane informacije kako su neka društva iz Koncerna Agrokor izdavala razna jamstva koja su znatno prelazila vrijednost tih društava.

- U poslovnim krugovima može se čuti da je navodno prošle godine Jamnica izdala ukupna jamstva u iznosu od preko milijardu eura! Zato sam pitao Vlahovića , ako je znao za realno stanje u Agrokoru. Htio sam znati što je poduzeto u cilju naplate potraživanja Adrisa prema Agrokoru - kazao je Puljiz, koji je i dodao kako ga brine što je povijesna transakcija prodaje Tvornice duhana Rovinj iznosila 505 milijuna eura, a da je ukupni plasman Agrokoru iznosio oko 200 milijuna eura, što je oko 40 posto od prodaje tvornice.

>>>Adris predlaže dividendu od 17 kuna po dionici, 2 kune više nego prošle godine

Darrell Šarić pohvalio je Upravu Adris Grupe za kupnju Croatia Osiguranja , no i za tu kupnju imao je nekoliko kritika. Posebno ga brine što je povrat određenih potraživanja u iznosu od 170 milijuna kuna od određenog poslovnog partnera- neizvjestan!

- Pitao sam Vlahovića jesu li instrumenti osiguranja tog novca, a radi se o nekretninama, vrijedni tog potraživanja, kada je moguća prodaja tih nekretnina. I konačno, kome su dani novci Croatia Osiguranja, tko je dužnik? - izjavio je za Novi list Šarić.

Šarić je kazao i kako je Vlahovića upitao i za poslovanje Cromarisa.

- U 2016. Cromaris je uz prihod od 362 milijuna kuna ostvario dobit od 13 milijuna kuna, što implicira neto profitnu maržu od 3, 6 posto. To smatram jako skromnim za proizvod koji se marketira kao premium brand i samim time bi morao biti puno profitabilniji. Tim više što je od 2009. do 2016. u ovaj premium biznis uloženo preko 100 milijuna eura - otkrio je Šarić.

Prpić, Puljiz i Šarić zaključuju da je za razvoj Adrisa dobro da se postavljaju pitanja  te da se uzimaju  u obzir različita mišljenja, prenosi Novi list.

20. travanj 2024 05:16