Aktualno
StoryEditor

Mali dioničari: Zašto Škegro i Ramljak govore da je vrijednost dionica nula! To je kazneno djelo!

31. Siječanj 2018.

Tvrtke iz koncerna Agrokora mogu jamčiti za maksimalno četiri milijarde kuna, a ne za iznose koji se spominju u posljednje vrijeme, poručuje Miroslav Jeličić Purko, potpredsjednik Udruge manjinskih dioničara Koncerna Agrokor.

- Prije nekoliko dana smo na sudu pronašli dokument – vjerovnici su morali predati dokaze o iznosima tražbina. Dokument govori o jamstvima o sindiciranom kreditu i ugovornim jamstvima. Sve obveze hrvatskih dužnika bit će u skladu s hrvatskim odredbama. Sve ostalo je ništetno. Društva Belje i Jamnica, Zvijezda Vupik i Ledo mogu jamčiti samo za onaj iznos novca koji su primili i ništa drugo – upozorio je Jeličić Purko.

>>> Osnovana ‘Udruga manjinskih dioničara koncerna Agrokor’

Društva mogu jamčiti samo za onaj dio koji su primili – dvije milijarde u Konzumu i dvije milijarde u sektoru prehrane.

- To je maksimalni iznos, za ostalo ne mogu jamčiti. S druge strane, tko su vlasnici jamstava – strani kreditori, banke (BNP Paribass i td). Oni su isto tako znali koja su ograničenja tih jamstava. Ramljak je znao koja su ograničenja, a prihvatio je ta jamstva. Temeljem tih jamstava bi se dogodio Agrokor 2, i cijela imovina bi se prebacila i imala novo sjedište u Nizozemskoj – napominje Jeličić Purko.

- Zašto je ovo važno – ne može se napraviti nagodba kakvu je zamislio Ramljak. Jamstva su osporena, iako je još to nepravomoćna odluka. Jučer smo svjedočili isplatama savjetničkih usluga od 12 do 13 milijuna kuna godišnje. Uvijek je pitanje vrijednosti za novac. Objašnjeno je da je to tako. Ramljak je rekao da neće osporavati jamstva iz roll-up ugovora, a po ovim dokumentima je to dužan učiniti - kaže Jeličić Purko.

Sva jamstva, kaže Jeličić Purko, dana su bez skupštinskih odluka. Uprave su pod hipoteku dale svu imovinu društava, iako ona nije samo Agrokorova.

>>>Wagner: Agrokor je fantastična kompanija koja treba zadržati ključne sastavnice

- Nije moguće dionice proglasiti da vrijede nula! Zašto Borislav Škegro i Ramljak po medijima govore da je vrijednost dionica nula! To je kazneno djelo po ZTK-u! – upozorava Jeličić Purko.

- U slučaju da se nagodba ostvari, kakva je poznata u medijima, 5.600 dobavljača će zamijeniti svoje tražbine u vlasništvo i tim će se novim udjelima trgovati u Nizozemskoj s unaprijed poznatim kupcem. To će biti drugi val štete za tvrtke kao što su Kraš, Vindija, Adris i tako dalje – kaže Jeličić Purko.

Kaže kako je Udruga manjinskih dioničara izradila plan nagodbe koji će objaviti idućeg tjedna. - Mi na to nemamo zakonsko pravo. No, članak 49. Zakona o izvanrednoj upravi kaže da će se učinci koji će se dogoditi dvije godine nakon svega. Zato ćemo te učinke usporediti s našim prijedlogom - kaže Jeličić Purko.

25. travanj 2024 08:00