Aktualno
StoryEditor

‘Mali špijun‘ Roomba traži kupce za tlocrte, podatke o domovima korisnika

26. Srpanj 2017.

Na kućanskog robota Roomba se općenito gleda kao na slatkog malog robota kojeg nitko osim pasa ne bi smatrao potencijalnom prijetnjom. No, posljednjih nekoliko godina, roboti su tiho mapirali domove kako bi povećali učinkovitost. Sada proizvođač robota namjerava prodati te podatke proizvođačima drugih pametnih kućnih uređaja, pretvarajući prijateljske Roombe u "male špijune", piše Gizmodo.

>>>VIDEO: Roboti od 400 hamburgera na sat kradu tinejdžerske poslove

Iako se može činiti da su informacije koje je Roomba mogla prikupiti minimalne, ona poznaje tlocrt vašeg doma, osnovni oblik svega na vašem podu, koja područja zahtijevaju najviše održavanja i koliko često zahtijevaju cikluse čišćenja, zajedno sa mnogim drugim podatkovnim točkama.

-Postoji čitav ekosustav stvari i usluga koje pametni dom može pružiti nakon što imate bogatu kartu doma koje je korisnik dozvolio dijeliti, rekao je Colin Angle, izvršni direktor iRobota. Također, Angle je rekao za Reutersu kako je iRobot omogućio da Roomba bude kompatibilna s Amazonovim glasovnim asistentom.

Pitanje za iRobot i ostale proizvođače koji rade s robotima koji koriste mapiranje jest: Hoće li korisnici odbaciti svoj proizvod u korist jeftinijih uređaja koji nude veću privatnost? Angle ne misli da će to biti problem. Rekao je za Reutersu da se korisnički podaci neće prodavati bez dopuštenja i misli da će većina ljudi htjeti iskoristiti veću funkcionalnost.

>>>4. industrijska revolucija: Robotičari upozoravaju, umjetna inteligencija mogla bi nas koštati glave

Aplikacija iRobot Home jasno obavještava korisnike da su sposobni isključiti funkcije dijeljenja podataka. Pravila o privatnosti u najvećoj mjeri su prikupljanje podataka opisali kao nešto što će samo poboljšati uređaj i poboljšati cjelokupno korisničko iskustvo. Dio pravila o dijeljenju osobnih podataka s trećim stranama ističe situacije u kojima iRobot može podijeliti te podatke.

Na prvi pogled može se činiti da treća strana informacije može dobiti samo u određenim okolnostima, ali u stvarnosti ove smjernice daju tvrtki puno slobode. Može podijeliti svoje podatke interno, s podružnicama, dobavljačima te vladom na njihov zahtjev.

Ovisno o sudskom tumačenju tog ugovora, čini se da pristanak korisnika nije nužno potreban ako iRobot želi prodati svoje korisničke podatke.

19. travanj 2024 18:13