• Pratite nas na:
31. listopad 2018.

Malim i srednjim poduzećima od sada na raspolaganju pola milijarde eura sredstava

Započela je provedba financijskog instrumenta Ograničeno portfeljno jamstvo. U srijedu su ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, te predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec te predstavnici šest banaka i jednog leasing društva (OTP banka, ERSTE banka, HPB, PBZ, HBOR i ZABA te UniCredit leasing) potpisali sporazum o suradnji za provedbu financijskog instrumenta Ograničeno portfeljno jamstvo – koji se kao takav po prvi puta uvodi na hrvatsko financijsko tržište.
- Jako smo zadovoljni s napretkom razvoja financijskih instrumenata. Želja nam je da i ovaj novi financijski instrument da se dosadašnja dinamika potražnje nastavi i dalje – rekao je Vrbanec.
Ministar Horvat je kazao kako u nemogućnosti davanja kolaterala, ovakav instrument je za one najslabije i najmanje, i to je njihov ključ uspjeha i de facto jedini mogući model rasta i razvoja.
- Molim sve vas bankare, da ne budete toliko kruti, kao što tražim i od HPB-a i HBOR-a, da se u jednome trenutku usudite prihvatiti veći rizik od onog formalnog rizika koji smijete ili ne smijete preuzeti. Još uvijek postoje klijenti koji, ako ozdrave, mogu biti vrlo plodna klijentela – kazao je Horvat.
Ističe kako je svjestan da ono što ozdraviti ne može, postaje insolvetno.
- Ali ono što je dobro su vaši budući VIP klijenti. Vi i svi mi imamo problema s onima koji su na rubu i njih moramo pretvoriti u one dobre. Takvi moraju reformirati svoje poslovanje i postati moderne tvrtke – rekao je Horvat.
- Drago mi je da financijski instrumenti dobivaju dodatan zamašnjak. Pozivam bankare da zajednički ubrzamo procese oko EU fondova jer nam je to itekako potrebno. Vrijeme je da budemo na tragu brzih i žestokih. Prije dvije godine potpisali smo sporazum za pet financijskih instrumenata i u njima vidim jako veliki potencijal za naše gospodarstvenike – rekla je Žalac. Istaknula je kako su ovi financijski instrumenti jako popularni. Nikad više sredstava na tržištu nije bilo nego kao što je to danas slučaj.
Navedeni financijski instrument namijenjen je subjektima malog gospodarstva (mikro, malim i srednjim poduzećima), koje se mogu obratiti zahtjevom za investicijske kredite i kredite za obrtna sredstva prethodno navedenim odabranim bankama i leasing društvu.
- ESIF Ograničeno portfeljno jamstvo može biti u iznosu do 150 tisuća eura s maksimalnom stopom jamstva do 80 posto, na rok od 1-10 godina za pojedini kredit ili leasing uključen u portfelj. Cilj je omogućiti veću dostupnost kredita i ostalih oblika financiranja, subjektima malog gospodarstva, smanjenje kamatne stope, smanjenje traženih instrumenata osiguranja, porast zapošljavanja i povećanje iznosa privatnih ulaganja – kazala je Marijana Oreb, članica Uprave HAMAG-BICRO.
Ukupni iznos potencijalnog kreditiranja MSP-ova bi u konačnici iznosio 557 milijuna eura.