Aktualno
StoryEditor

Malo rasterećenje, veliko razočaranje: Porezna reforma neće se ni osjetiti u džepovima zaposlenika

30. Rujan 2018.

Porezne promjene ministra Zdravka Marića o kojima se ovih dana raspravljalo trebale su donijeti veliko porezno rasterećenje poslodavcima, ali čini se da zasad neće ispuniti takva očekivanja.

>>> Marić: Smisao porezne reforme je jednostavniji i pravedniji sustav za poduzetnike

Liderov novinar Tin Bašić u svom tekstu objavljenom u novom broju Lidera donosi poraznu računicu po kojoj će svakoj tvrtki od početka iduće godine ostati 50-ak kuna po zaposleniku. To je, kako piše, ključna izravna posljedica poreznih promjena koje stupaju na snagu od početka sljedeće godine (ako se u Saboru izglasaju u trenutačno predloženom obliku), a tiču se isključivo ukidanja dvaju doprinosa – za zapošljavanje od 1,7 posto i za zaštitu zdravlja na radu od 0,5 posto i istodobnog povećavanja doprinosa za zdravstvo s 15 na 16,5 posto.

Metodologija kojom je došao do konkretne brojke kojom bi se trebalo opisati porezno olakšanje poslodavaca vrlo je jednostavna. Iznos je dobiven temeljem medijalne plaće od 7138 kuna i ‘viška‘ u doprinosima od 0,7 posto. Tvrtke koje imaju više zaposlenika s višim plaćama ‘dobit‘ će više novca, a one koje imaju zaposlenike s manjim plaćama, manje novca.

Iako su poslodavci inzistirali na smanjenju nameta kako bi mogli zadržati ili privući kadrove koji sada već posvuda nedostaju, osobito u IT sektoru, čini se da će novac koji preostane nakon ovih poreznih promjena ipak ostati u rukama poslodavaca. Ne zato što ga možda ne bi htjeli isplatiti nego i stoga što bi to značilo mijenjanje svih ugovora o radu.

>>> Plenković: Ukupni iznos rasterećenja građana i poduzetnika bit će oko 6,3 milijardi kuna

– Neće biti automatskog povećanja plaća radnika nego ako poslodavci to tako odluče. Mene je kao poduzetnika i poslodavca sram svome radniku nuditi aneks ugovora kojim mu povećavam plaću za 50-ak kuna. Neću i ne želim vrijeđati svoje zaposlenike – kaže nam jedan poslodavac.

I mnogi drugi se slažu da je ta igra s doprinosima zapravo ‘kikiriki‘. U međuvremenu čekaju se novi potezi iz Marićeva resora.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

20. travanj 2024 00:13