Aktualno
StoryEditor

Maloprodaja: Sklopljeno samo 30 posto novih ugovora s dobavljačima

07. Travanj 2018.

Samo 30 posto ugovora u odnosu na ukupan broj dosadašnjih potpisali su trgovački lanci s dobavljačima na temelju Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Podatak je to koji smo dobili iz poslovnih krugova, a možda je najbolja potvrda toga to što nijedan trgovački lanac nije odgovorio na naša pitanja.

>>>AZTN pojasnio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, upozorio na rigorozne kazne

Do posljednjega dana ožujka dobavljači i trgovci trebali su potpisati nove ugovore u skladu sa Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi. Nove su ugovore uglavnom potpisali samo veliki dobavljači.

Tako su se obistinile naše procjene da do posljednjega dana ožujka, kada je bio rok da se potpišu novi ugovori između trgovačkih lanaca i dobavljača, neće biti moguće potpisati sve ugovore, jer su trgovci i dobavljači izgubili mnogo vremena u nadmudrivanju o značenju pojedinih odredbi Zakona, pa su organizirane čak i radionice diljem zemlje kako bi se pojasnile nedoumice.

Kako nam je rekao sugovornik koji je želio ostati anoniman, bilo je za očekivati takvo što, a među prvima svoje ugovore potpisali su proizvođači svježe robe (mlijeko, kruh) jer je i trgovačkim lancima bilo stalo da se s njima dogovore. Slijedili su, nešto teže, ali ipak s uspjehom potpisi ugovora s konditorima i proizvođačima pića, ali uglavnom s velikim tvrtkama iz tih branši, a mali su ostali zakinuti. Slična je situacija i s malim mljekarima te općenito malim proizvođačima hrane i pića, koji nisu uspjeli potpisati sve ugovore. Vrlo je malo i poljoprivrednika i povrtlara potpisalo ugovore, što nam je potvrdio i predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić.

>>>Nepoštena trgovačka praksa: U travnju bi neki proizvodi mogli nestati s polica

- Vjerujem da će se potpisivati još ugovora, ali za koji mjesec treba vidjeti koliko je domaćih proizvođača ostalo bez njih, jer je takva situacija da sigurno svi dosadašnji neće dobiti nove ugovore, ističe naš sugovornik.

No neki su veliki proizvođači, tvrde, potpisali željene ugovore, kao što nam je to potvrdio direktor Valipileta Andrej Alilović, ali i, primjerice, potpredsjednik Atlantic Grupe za Korporativne aktivnosti Neven Vranković.

- U Atlantic Grupi s pozornošću smo pratili pripreme Zakona te smo se adekvatno i na vrijeme pripremili za njegovu primjenu, pa njegovo stupanje na snagu ni na koji način neće izazvati zastoj ili utjecati na smanjivanje poslovanja ni s jednom poslovnom grupacijom, odnosno ni s jednim trgovačkim lancem, rekao je Vranković. Vjerojatno bi broj ugovora bio i veći da pregovarači nisu tražili rupe u Zakonu.

25. travanj 2024 07:12