Aktualno
StoryEditor

Manchester by the Sea: Šaka suza, vreća smijeha

12. Veljača 2017.

Pred očima protagonista upravo se odvija najtragičniji događaj njegova života, jedan od onih koji lome srce i u očaj bacaju i gledatelja lišena empatije, dvojica nespretnih bolničara poput Stanlija i Olija nezgrapno prenose kolica s jednom od žrtava u vozilo hitne pomoći. Gledatelj koji je minutu prije bio doveden do ruba egzistencijalnog ponora sad ne može sakriti lagan osmijeh. Šaka suza, vreća smijeha. Upravo u toj sceni očituje se sva genijalnost redatelja Kennetha Lonergana.

’Manchester by the Sea’ tek je njegov treći film u posljednjih 16 godina i jednako genijalan kao  oba prethodnika. Lonergan je ponajviše kazališni dramatičar koji veliku pozornost pridaje metrici briljantnih dijaloga koje njegovi glumci izgovaraju, no to ne znači da suvereno ne vlada i filmskim jezikom. Scena u kojoj glavni junak naizgled mirno stoji uz rub mora dok valovi nervozno udaraju u obalu jedna je od niza slikopisnih suptilnih majstorija. ’Manchester by the Sea’ uvjerljivo je najbolji film koji se mogao vidjeti u sklopu revije ‘Oscar‘ prikazane u zagrebačkim kinima.

+ Režija: Kenneth Lonergan + Uloge: Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler + Manchester by the Sea, 2016., SAD, 137 minuta

20. travanj 2024 06:53