Aktualno
StoryEditor

Manje žalbi na javnu nabavu

23. Rujan 2018.

Broj žalbi na javnu nabavu sve je manji. Premda je riječ o podatku koji se čini povoljnim te je u skladu s tendencijama u nekim starijim članicama Europske unije, poput Njemačke, Austrije ili Slovenije, pitanje je znači li veće zadovoljstvo postupcima javne nabave ili pak da žalbeni postupak nije dovoljno dostupan sudionicima.

>>>Matešić: O navodnim dampinškim cijenama Kineza odlučuje EK

Prema Godišnjem izvješću o radu Državne komisije za javnu nabavu (DKOM) za 2017., koje potpisuje njezin predsjednik Goran Matešić, lani je DKOM u radu imao 1043 žalbena predmeta, od čega 945 novih, a 98 prenesenih iz prethodne godine. Kad se pogleda koliko je lani bilo javnonabavnih postupaka objavljeno u Elektroničkom oglasniku javne nabave, ispostavlja se da su se sudionici žalili u 9,7 posto svih objavljenih nabava. Iz podataka o predmetima koje je DKOM imao u radu prijašnjih godina proizlazi da su žalbeni postupci od 2014. pali za oko 28 posto, a u odnosu na prošlu godinu za 16,7 posto.

Što se tiče 886 riješenih predmeta, žalbe su prihvaćene u 446 slučajeva, odnosno 52,2 posto svih predmeta u kojima je donesena odluka, a od toga je u 258 slučajeva poništena odluka o odabiru ponuđača. U praksi to znači da se isplati žaliti se na javnonabavne postupke jer je vjerojatnost uspjeha polovična.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

16. travanj 2024 21:49