25. svibanj 2019.

Maratonci trče počasni krug (2): Tko (ne) smije prodavati pogrebnu opremu

Ne bude li se uskoro izmijenio Zakon o komunalnom gospodarstvu, država bi mogla potpiriti rat između pogrebnih poduzeća i komunalaca. Jučer smo pisali o hrvatskoj stvarnoj verziji filma Maratonci trče počasni krug. Pogrebnici smatraju da su izmjene Zakona iz kolovoza u kojem je naloženo da komunalci vode dvojno knjigovodstvo za pogrebničke djelatnosti, čista kozmetika i da se nastavilo narušavanje tržišta.

Kao primjer narušavanja tržišta spominju i prodaju pogrebne opreme, što komunalne  tvrtke obavljaju u objektima na grobljima kojima ujedno i upravljaju, dok privatni poduzetnik za to mora (za)kupiti poslovni prostor.

Velimir Plantak, vlasnik varaždinskog pogrebnog poduzeća Plantak i predsjednik Udruge pogrebničkih djelatnosti, smatra da bi komunalne tvrtke koje upravljaju grobljima trebale raspisati javni natječaj i taj prostor iznajmiti najboljem ponuđaču, ili bi pak trgovanje pogrebničkom opremom trebalo potpuno zabraniti na groblju.

Pogrebnici u većini slučajeva ne mogu ugovarati pokop jer im komunalna poduzeća to ne dopuštaju, pa rodbina pokojnika mora dolaziti na groblje, gdje ih komunalci usmjeravaju na kupnju njihove pogrebničke opreme. Pogrebnici smatraju da je to nekorektno jer komunalci zloupotrebljavaju osjetljivo stanje rodbine pokojnog kojima u toj situaciji nije do toga da razmišljaju trebaju li pogrebničke usluge naručiti od pogrebničkog ili komunalnog poduzeća, nego u većini slučajeva opremu naručuju odmah na groblju.

Međutim, direktorica riječkog komunalnog poduzeća Kozala Nives Torbarina, inače predsjednica HGK-ovog Udruženja pogrebničkih djelatnosti, tvrdi da to nije točno i da ukop pokojnika može ugovoriti i pogrebničko poduzeće uz pisanu punomoć rodbine pokojnika.

- Što se tiče poslovnih prostora za prodaju pogrebne opreme, Zakon nije naložio gdje se on mora nalaziti – kaže Torbarina.

Pogrebnici pak napominju da u tome i jeste problem i smatraju da bi se i to trebalo regulirati kako bi na tržištu svi bili ravnopravni. Međutim, i direktor splitskog komunalnog poduzeća Lovrinac Petar Bilobrk slaže se s Torbarinom i napominje da se stranke raspitaju i za cijene pogrebničke opreme kad dođu u prostore komunalnih tvrtki.

- Budući su komunalna društva u vlasništvu jedinica lokalnih samouprava, sva su obveznici primjene Zakona o javnoj nabavi, što znači da je sva pogrebna oprema nabavljena po najnižim postignutim cijenama na nadmetanju. Iz tog razloga komunalna društva imaju povoljniji asortiman pogrebne robe – tvrdi Bilobrk i predlaže pogrebnicima da i sami organiziraju javnu nabavu ‘ako misle na taj način dobiti povoljniju robu‘.

Također, veli, komunalne tvrtke ne teže nekom ekstra profitu pa su i trgovačke marže u okvirima normalnog pozitivnog poslovanja te su iz tog razloga njihove cijene prihvatljivije. Pogrebnici pak odbacuju ovakve tvrdnje i napominju da kao i svaki privatni poduzetnik nastoje što jeftinije nabaviti robu. Ujedno odbacuju i tvrdnje da su njihove cijene posljedica želje za ekstraprofitom jer cijene prilagođavaju tržištu, a ne svojim željama.

Maraton se nastavlja bez cilja na vidiku. Osim ako se ne promijeni Zakon o komunalnom gospodarstvu.