Aktualno
StoryEditor

Maratonci trče počasni krug: Pogrebnici, komunalci, HDZ i SDP u lovu na pokojnike

24. Svibanj 2019.

Ne trče maratonci počasni krug samo u legendarnom filmu Slobodana Šijana. U maraton se pretvara i sukob između hrvatskih inačica pogrebnika (Topalovića) i komunalaca najsličnijih Biliju Pitonu, koji u filmu preprodaje već korištene lijesove.

Sukob se ne stišava ni nakon što je lani u kolovozu donesen novi Zakon o komunalnom gospodarstvu, koji je komunalnim tvrtkama naložio da do veljače ove godine razdvoje komunalnu od pogrebničke djelatnosti uvođenjem tzv. dvojnog knjigovodstva.

Ni dvojno knjigovodstvo nije dovoljno

Pogrebnici tvrde da najveći broj komunalaca to nije učinio, iako komunalci tvrde da jesu, no bez obzira na to pogrebnici smatraju da čak ni dvojno knjigovodstvo nije kvalitetno rješenje da bi se eliminirala, kažu, nelojalna konkurencija.

Napominju da komunalne tvrtke svoju pogrebničku djelatnost i dalje financiraju najvećim dijelom iz monopolističkih komunalnih djelatnosti (primjerice odvoza smeća), zahvaljujući čemu su ne samo uvijek likvidne, nego mogu lakše podizati kredite te nuditi i dampinške cijene za neke svoje pogrebničke usluge.

Kao ilustraciju netransparentnosti pogrebnici navode da veliki broj komunalnih poduzeća nabavlja automobile vrijedne između 200 i 300 tisuća kuna kojima prevoze pokojnike, a prijevoz pokojnika od mrtvačnice pa do groblja naplaćuju najviše sto kuna, ili ga uopće ne naplaćuju, iako treba platiti gorivo, održavanje automobila i dvojicu radnika koji će prenijeti kovčeg.

Ključ je u tome, kaže jedan pogrebnik, što sam ukop naplaćuju po dosta visokim cijenama, između 2600 i 4000 kuna i na taj način nadoknađuju gubitak na prijevozu pokojnika. Naime, ukop pokojnika je komunalna usluga koju u najvećem broju lokalnih sredina obavlja komunalna tvrtka koja upravlja grobljem i zato mogu sniziti cijene ostalih usluga nabijajući cijenu ukopa. Sugovornik navodi primjer komunalnih poduzeća Parkovi iz Varaždina i Univerzal iz Đakova. Iako smo ove tvrtke pitali koliko košta ukop i prijevoz vijenaca od njihove trgovine na groblju do groba, a koliko košta prijevoz pokojnika, nismo od njih dobili odgovor.

- Sukladno novom zakonu, komunalna društva moraju strogo odvojiti obavljanje komunalne od komercijalne djelatnosti. U protivnom bi došlo do situacije narušavanja slobode tržišta, zlouporabom monopolističkog položaja. Konkretno, to znači da se prihod ostvaren na komunalnim poslovima isključivo smije trošiti za potrebe komunalne djelatnosti – kaže Velimir Plantak, vlasnik varaždinskog pogrebnog poduzeća Plantak i predsjednik Udruge pogrebničkih djelatnosti.

Odvoz smeća financira pogrebe

Međutim, unatoč zakonskoj odredbi o dvojnom knjigovodstvu komunalne tvrtke ništa ne sprječava da pogrebničku djelatnost i dalje financiraju i iz komunalne djelatnosti. A svi drugi poslovi, osim ukopa, poput preuzimanja i prijevoza pokojnika do groba, prodaje pogrebničke opreme (primjerice cvijeća ili vijenaca) spada u komercijalnu djelatnost i prihod od te komercijalne djelatnosti trebalo je od veljače posebno voditi u dvojnom knjigovodstvu.

U Hrvatskoj ima nekoliko manjih lokalnih sredina koje nemaju komunalce, pa ukop ipak organiziraju privatni pogrebnici, zajedno s cjelokupnom organizacijom pogreba. Cijena ukopa kod njih kreće se između 1500 i 2000 kuna, što je dosta niže nego kad ukop organiziraju komunalna poduzeća. No direktor splitskog komunalnog poduzeća Lovrinac Petar Bilobrk se pita, kad već pogrebnici prozivaju njih zbog dvojnog knjigovodstva, da li u slučajevima kada privatnici organiziraju ukop vode dvojne knjige, kao što to moraju komunalci.

- Osim toga, je li primjereno da samo jedna ili maksimalno dvije osobe obavljaju pogrebničku djelatnost i za to su dobile licencu tj. registraciju za obavljanje pogrebničke djelatnosti, a znamo kako lijes ima minimalno četiri ručke za nošenje pokojnika? Gdje je tu profesionalnost i pijetet prema pokojniku? – pita se Bilobrk.

Unatoč zajedničkom problemu ni među privatnim pogrebničkim tvrtkama nema sloge jer se Udruga pogrebničkih djelatnosti s Velimirom Planatkom na čelu zalaže za kompromisno rješenje, odnosno da se komunalnim tvrtkama dopusti bavljenje i pogrebničkim poslovima, ali da osnuju posebnu tvrtku i poštuju tržišna načela.

Politika osudila pogrebnike na smrt

S druge strane, predsjednik Udruge pogrebnika Hrvatske Damir Sapanjoš  smatra da komunalne tvrtke treba potpuno isključiti iz tog posla:

- To famozno odvajanje računa kroz knjigovodstvo je moguće samo za statistiku, ali čak i da to urade, postoji dublji problem – komunalci i dan danas koriste grobare, koji kopaju grobove, za pogrebničku gospodrasku djelatnosti kod preuzimanja pokojnika i u cestovnom prijevozu do groblja, a tamo ti grobari nastave obavljati grobarske komunalne poslove. Zakonom taj dio nije propisan – kaže Sapanjoš.

Ovaj bi problem bio riješen, nastavlja Sapanjoš, da se nije umiješala politika. Naime, u saborsku je proceduru Vlada lani uputila Zakon o komunalnom gospodarstvu u kojem su komunalne tvrtke zaista bile isključene iz pogrebničke djelatnosti. Međutim, kod samog izglasavanja, pod pritiskom uglavnom HDZ-ovih gradonačelnika koje su podržali i neki SDP-ovi gradonačelnici, došlo je do promjene i komunalcima je omogućeno obavljanje pogrebničkih djelatnosti uz dvojno računovodstvo.

Tako su dvije najjače stranke pridonijele pravom pogrebničko-komunalnom maratonu. A znamo kako je sve u filmu završilo.

Sutra kraći maraton: Tko (ne) smije prodavati pogrebnu opremu

 

25. travanj 2024 16:54