26. siječanj 2018.

Marc Benioff: Facebook i duhanska industrija jednaki

Zbog svojih štetnih svojstava i uzrokovanja ovisnosti Facebook bi trebao biti reguliran na jedan način kao duhanska industrija, smatra CEO kompanije Salesforce Marc Benioff, prenosi Guardian.

Benioff ističe da između Facebooka i cigareta postoji niz paralela. Tehnologija izaziva ovisnost, a stvaratelji Facebooka baš kao i stvaratelji cigareta nastoje prilagoditi svoje proizvode da budu još zarazniji. Stoga ih treba obuzdati koliko je god to moguće. Smatra i da je neki oblik regulacije neizbježan za tech industriju.

>>>Facebook će postati najmoćnije oruđe vlasti

Kao dio napora da ponovno preuzmu kontrolu, iz Facebooka su najavili kako će početi uzimati u obzir pouzdanost autora objava kroz njihov News Feed algoritam. Ipak, kako bi utvrdili vjerodostojnost autora, Facebook koristi anketu s dva jednostavna pitanja zbog čega su doveli u pitanje vlastiti potencijal.

Benioff je 1999. osnovao B2B cloud kompaniju Salesforce koja sada vrijedi više od 4 milijarde dolara. Pojedinci u Silicijskoj dolini već neko vrijeme strahuju da društvene mreže mogu uzrokovati veću psihološku štetu no što se to do sada smatralo.

Prošlog tjedna Roger McNamee, jedan od ranih Facebookovih investitora, u kolumni za Guardian napisao je kako bi tvrtka trebala riješiti štetu koju je platforma prouzročila. U kolumni naglašava da sve internetske platforme zatvaraju oči pred kritikama i ugrožavaju sigurnost svojih korisnika.

>>>Sean Parker: Facebook smo izgradili na ljudskoj ranjivosti

Sean Parker, prvi predsjednik Facebooka, opisao je poslovnu praksu društvenih medija kao povratnu petlju socijalne validacije kojom iskorištavaju ranjivost ljudske psihe.