Aktualno
StoryEditor

Marđetko Mateš: Grčki scenarij neće se ponoviti u Turskoj

23. Kolovoz 2018.

USDA WASDE izvještaj je unio mnogo nemira na tržište žitarica proteklog tjedna. Sojino zrno je ‘reagiralo‘ porastom cijena od 13 usd/t, pratila ga je sojina sačma s 10 usd/t, dok je cijena kukuruza porasla samo 4 usd/t.

S porastom cijena svakako ima veze i trgovinski rat Amerike i Kine. The Wall Street Journal izvještava o pronalasku rješenja između glavnih sudionica do kojeg bi moglo doći možda u studenom, bar tome obje države teže.

Vremenska prognoza je konačno povoljnija, suha i vruća područja na kojima je posijana soja čekaju kišu. Prema svemu navedenom cijena američke sojine sačme trebala bi padati!

>>>Erdogan: Turska je pod ekonomskom opsadom

Kina nema gotovo nikakvog utjecaja na američki kukuruz obzirom da ga ne kupuje i opskrbljuje se na drugim tržištima. Kao i kod soje i kukuruz očekuje kišu posebice u sušnim predjelima što bi moglo potaknuti korekciju cijena prema dolje.

U Peruu konačan ulov iznosi 3,238 milijuna tona ribe što u konačnici rezultira sa 755 000 tona ribljeg brašna. Trenutačno na tržištu nema dostupnih količina ribljeg brašna te posao teče sporo jer svi odmaraju između sezona.

Šest najvećih peruanskih proizvođača čini 88% izvoza ribljeg brašna dok su tri najveća izvoznika Tasa, Copinca i Hayduk. Stručnjaci nastoje razabrati kako će trgovinski rat između SAD-a i Kine utjecati na Peru obzirom da Kina uvozi 85% peruanskog ribljeg brašna. Stoga bi  Peruanci trebali razvijati i druga tržišta, a ne ovisiti toliko o Kini.

Ovih dana sve su oči uprte u Tursku  koja je godinama imala visoki gospodarski rast koji nije temeljen na zdravim temeljima. Turska lira je od početka godine devalvirala čak 50%, stoga investitori kapital prebacuju u zlato, dolare i eure.

>>> Turska lira oslabila pet posto 

Do ove situacije dovelo je pretjerano zaduživanje što države što građana koje je sada došlo na naplatu. Istovremeno turski predsjednik radi na udaljavanju Turske od zapadnog svijeta što dovodi do političke nesigurnosti, pa zapadni investitori  prebacuju kapital na druga odredišta.

Stručnjaci smatraju kako prelijevanje turske krize na Europu ili svijet nije moguć. Grčki scenarij se neće ponoviti s obzirom na to da Turska nije članica EU i ima svoju valutu. Za očekivati je da će se vrijednosti dionica i valuta vratiti na nivoe prije nego što se počelo pričati o Turskoj.

25. travanj 2024 13:23