Aktualno
StoryEditor

Margrethe Vestager ‘otkantala‘ Pariz i Berlin

27. Studeni 2018.

Ako je vjerovati Financial Timesu, Europska komisija odbila je nakon podužeg razmatranja želju francuske i njemačke vlade da spajanjem Alstoma i Siemensa stvore globalnog željezničkog titana na štetu tržišne utakmice kod kuće. Dvije su zemlje silno željele Komisijin blagoslov kojim bi se stvorio, kako smatraju vlade i te kompanije, dostojan konkurent kineskim igračima, no Komisija se ipak odlučila za ‘tradicionalno‘ tumačenje pravila tržišne utakmice koja zabranjuju stvaranje monopola, što bi u slučaju bezuvjetnog spajanja bio slučaj na nekim tržištima u Europskoj uniji.

>>>Alstom testira prvi automatski nadzemni teretni vlak

Prema neslužbenim informacijama britanskog dnevnika, Komisija je naznačila da će dvije kompanije, ako se žele spojiti, morati prodati iznimno vrijedne komade imovine poput napredne tehnologije za brze vlakove i poslovanje sa signalizacijom, što izravno narušava namjeru spajanja jer u tom slučaju spajanjem ne bi bio stvoren ‘europski šampion‘, kakvog su sanjali u Parizu i Berlinu. ‘Željezna‘ povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager nije uvjerena u nužnost spajanja dvaju europskih divova posebice jer bi time bili stvoreni de facto monopoli u određenim segmentima natjecanja na jedinstvenom tržištu.

Na kompanijama je da tijekom sljedećeg mjeseca odluče žele li prihvatiti ovakve stroge uvjete za spajanje ili odustati od cijele priče. S obzirom da je poanta bila kombiniranjem trenutačnih veličina konkurirati tržišnom lideru CRRC-u koji se oslanja na državnu potporu (valja napomenuti da se i Alstom okoristio intervencijama francuske države), veliko je pitanje isplati li se kompanijama pristati na prodaju vrijedne imovine (pored brzih vlakova i signalizacije, Komisiju muče koncentracije na tržištima regionalnih vlakova i urbanih sustava metroa).

>>>Vestager: Europa treba globalne šampione, ali spajanje Alstoma i Siemensa pažljivo ćemo proučiti

Navodno su Siemens i Alstom neskloni prodaji imovine, ali traže alternativne opcije poput zajamčenog licenciranja nekih tehnologija konkurentima po poštenim cijenama. No, Komisija nije ljubitelj takvih rješenja, kao i konkurenti koji tvrde da je provedba jamstava u tržišnim uvjetima vrlo upitna. Što se signalizacije tiče, Komisija i nije morala puno razmišljati budući da osam od devet glavnih željezničkih europskih koridora koristi tehnologiju jedne od dviju kompanija, a u upotrebi će biti još desetljećima i dati ujedinjenoj kompaniji prednost kod novih natječaja zbog vlasništva nad tehnologijom potrebnom za kretanje vlakova tim koridorima.

‘Imajući u vidu nedavni komentar povjerenice, vjerojatnost nevoljkosti Komisije da potvrdi spajanje bila je velika. ‘Ako kombiniramo sva europska poduzeća u nekom sektoru u jednog europskog šampiona, rezultati loše obavljenog posla mogli bi biti katastrofalni‘, rekla je Vestager. ‘To znači da tisuće poslova i budućnost cijele jedne europske industrije ovise o odlukama samo jedne kompanije‘.

26. travanj 2024 14:24