Aktualno
StoryEditor

Marić: Ciljevi reforme su manje porezno opterećenje, stabilan i pravedan sustav, pravna sigurnost

30. Kolovoz 2018.

 

Ministar financija Zdravko Marić susreo se s poduzetnicima u Hrvatskoj gospodarskoj komori i predstavio treći krug porezne reforme. Marić je ponovno predstavio stavke reforme i rekao da mu je i dalje cilj pravedan i jednostavan porezni sustav. Nakon prezentacije, poduzetnici su postavljali pitanja.

Boris Vukšić iz brodograđevnog udruženja HGK tražio je smanjenje PDV-a na plovila i brodove: "To je moj zahtjev, ne prijedlog. Imali smo streloviti rast do 2008., a sada se jedva oporavljamo. Imamo veliki proizvodni i izvozni potencijal". Dodao je da se ne slaže oko paušalnog poreza za iznajmljivače te kako smatra da bi "bilo bolje da se plaća mjesečno".

"Kod PDV-a, vjerujem da će mnogi reći da za njihovu uslugu i proizvod smanjimo opću stopu. Zašto ovo, a ne nešto drugo. Nije to tako jednostavno. Iznajmljivači – mjesečna ili godišnja razina. O svemu možemo pričati. Sada je maksimalno 300 kuna godišnje! Razmislit ćemo o tome prijedlogu, no bitno je da se otvorila ova tema jer se o njoj nije pričalo 14 godina" - odgovorio je Marić.

>>>Marić: Ne radi se ništa kontra poduzetnika, oni su okosnica gospodarstva

Jakov Čorić s tržišta konzumnih jaja ocijenio je da su u njegovom sektoru "loše prošli ulaskom u EU. Imamo ogromne troškove. Stalno smo u lošijoj  situaciji. Snizili ste stopu PDV-a na 13 posto nekim proizvodima, a jajima niste. Molim Vas da nešto napravite jer nećemo opstati. Akontacija poreza na dohodak".

Marić je odgovorio da bi on "najradije da cijela hrana ima stopu PDV-a od 13 posto. Lako je to napisati u zakonu, a treba napisati pravilnike. I nismo u nekim stvarima usklađeni međusobno ni Carina, ni Ministarstvo financija ni Ministarstvo poljoprivrede. Razmotrit ćemo".

Danijel Smiljanić iz udruženja drvoprerađivača kaže da su "pelet, briket i drvo za ogrijev trošak stanovanja, kao i ostalo što ste naveli u poreznoj reformi. Drvna industrija izvozi 1,3 milijarde eura. Zapošljavamo više od 25.000 ljudi. Mogli bi još i više".

Marić mu je odgovorio da "nije jednostavna kalkulacija. Ako imate kakve podatke, pošaljite mi. Demografija je u poreznom sustavu prepoznata. Digli smo olakšice za uzdržavane članove. Reinvestirana dobit – i u apsolutnom i relativnom broju je htjelo jako malo poduzetnika".

>>>Marić: Porezne izmjene donose rasterećenje za dodatnih 2,7 milijardi kuna

Zoran Žic, pokrebno poduzeće i djelatnost – "govorili ste o pravednosti i nelojalnoj konkurenciji. Kada ćete i na koji način uvesti reda u poduzetništvu da sankcionirate poduzetnike koji svjesno otvaraju trgovačka društva i ne plaćaju obveze, a na kraju likvidiraju društvo".

"Mnogi su nas kritizirali da ubijamo poduzetništvo. Naša zadaća i posao je štititi interese poreznih obveznika. Reda mora biti" - odgovorio mu je Marić.

Gospodarstvenici su govorili i o Zakonu o trošarinama. Pozdravljaju neke pomake. Upozoravaju da su nekonkurentni u nekim segmentima prilikom točenja goriva. Marić je rekao da je Carina nadležna za to i da se jave tamo.

Javili su se i IT-jevci. Problem su im paušalni obrti koji postaju nelojalna konkurencija. Marić kaže da nije ideja onemogućiti nešto.

"Svi mi imamo ideju da treba poticati i studente na rad, i mlade da se razvijaju. Još jednom pozivam sve vas na komunikaciju, Nama su neke stvari poznate, neke nisu. Recite nam. Nisam, recimo imao informaciju da se računi moraju toliko čuvati u papirnatome obliku. To je nepotrebno" kaže Marić.

>>>Okrugli stol ‘Kako poreznom reformom potaknuti investicije’ – Marić kontradiktornost nije ‘popušio’

Marić je govorio i o tome da do četvrtka traje savjetovanje, pa se nakon toga očituje Vlada i onda ide u dva saborska čitanja.

"Ne kažem da smo sve pogodili, ali smo radili u najboljem mogućem interesu. Ovo je nastavak poreznog rasterećenja porezne reforme. Što sam pričao 2016. godine pričam i danas. Moramo biti dosljedni. Prvo smo temeljito skenirali porezni sustav kako bi znali gdje ćemo završiti. Da ste me tada pitali da ćemo završiti sa 16 zakonskih akata i 30 podzakonskih akata, ne bih vam vjerovao. I dalje želimo jednostavniji porezni sustav, pravedniji i pošteniji. Bilo bi sjajno kada bi mogli riješiti mirovinski, zdravstveni sustav ili demografiju. Ali to mi ne možemo napraviti kroz poreznu politiku" rekao je Marić.

Ciljevi reforme su smanjenje poreznog opterećenja, stabilan sustav, pravedan porezni sustav, jednostavna porezna administracija i pravna sigurnost za porezne obveznike. Bez stabilizacije javnih financija ne bi danas mogli govoriti o ovim ciljevima.

>>>Marić: Neće biti nikakvih promjena za male i srednje poduzetnike

"U paketu predloženih mjera, ništa nije sveto pismu i zato prikupljamo 200-njak komentara na e-savjetovanju" rekao je Marić.

Do sada su u poreznim izmjenama porez na dobit i porez na dohodak bili glavni ciljevi.

Ponovio je da se predlaže snižavanje porezne stope od 13 posto na neke artikle, a to je "najvažnija promjena ove porezne reforme. Nakon brojnih simulacija, ovo je održivo i polučit će najveći efekt za građane. Oni koji imaju najmanje plaće, a jedino gdje ga možemo prepoznati da uopće postoji je PDV. Svježe mesto, svježa riba, voće, povrće, pelene, a od prije struja i smeće, mjere su koje će za njih imati najveći efekt".

"Predlaže se i obvezni upis u sustav PDV-a. Kada se dosegne 300.000, tek iduće godine ulazite u sustav PDV i uočili smo neke pojavne oblike. A riječ je o selidbi pravnog oblika. Dakle, čim se ispuni prag ulazi se odmah u sustav PDV" – rekao je Marić. Govorio je i o tome da porezna reforma ima za cilj i administrativno rasterećenje.

>>>Mljekarski sektor ima ‘nemoralan prijedlog’ za ministra financija – manji PDV na sir, jogurt, maslac

"No, i mi moramo imati evidenciju" kazao je Marić.

Rekao je da se predlaže i smanjenje PDV-a na 24 posto od 1.1. 2020.

"Volio bih da vi kao poduzetnici jednoga dana od Porezne uprave dobijete obvezujuće porezno mišljenje. To mi je želja" – kazao je Marić.

Ukupno, preko 6 milijardi kuna poreznog rasterećena u ova tri kruga porezne reforme, zaključio je Marić.

 


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

20. travanj 2024 12:29