07. studeni 2017.

Marić iz Bruxellesa: Svi apostrofiraju da je domaća potražnja generator rasta

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak u Bruxellesu da očekuje da će projekcije Europske komisije u jesenskim ekonomskim prognozama, koje će biti objavljene u četvrtak, biti u skladu s procjenama hrvatske Vlade, to jest da se očekuje stopa rasta od oko tri posto.

Ministar Marić u utorak sudjeluje na sastanku ministara financija zemalja članica Europske unije na kojem je povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici spomenuo jesenske prognoze i istaknuo činjenicu da više nema nijedne zemlje članice koja nema pozitivne stopa rasta gospodarstva.

>>>Svjetska banka povećala procjenu rasta hrvatskog BDP-a u godinama koje dolaze

"Nismo ulazili u analize za pojedine zemlje, pričekajmo još dva dana, ali možemo reći da će projekcije biti na razinama koje vidi i hrvatska Vlada, HNB, vodeći analitičari i međunarodne agencije. Govorimo o stopama rasta od oko tri posto. Razlike su doista male i svi apostrofiraju da je domaća potražnja generator rasta, kako ove tako i sljedećih godina. S druge strane, ukazuje se na neke rizike, kako globalne, tako i one domaće, prije svega vezano uz daljnje procese restrukturiranja Agrokora", rekao je ministar Marić, odgovarajući na upit kakve prognoze Europske komisije očekuje.

U proširenom sastavu

Ministar Marić je u ponedjeljak popodne sudjelovao i na sastanku ministara eurozone u proširenom sastavu, na kojem je 27 zemalja članica, sve osim Velike Britanije. Riječ o pripremnom sastanku za summit eurozone, koji će se održati u prosincu, također u proširenom sastavu, a prvi se put održavaju u proširenom sastavu.

>>>Z. Marić: Ključ su tvrtke u državnom vlasništvu, one moraju snažnije ulagati

Takvi sastanci u skladu su s govorom o stanju Unije, koji je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker održao u rujnu, kada je rekao da buduću EU nakon Brexita vidi kao onu u kojoj će sve države članice biti i u eurozoni i u schengenskom prostoru.

>>>HGK: Do kraja godine pad javnog duga na 80 posto BDP-a, izgledno poboljšanje kreditnog rejtinga

Hrvatska Vlada i HNB prošli su tjedan predstavili strategiju za uvođenje eura, čime započinje javna rasprava kako bi se javnost mogla upoznati s prednostima i nedostacima sudjelovanja u zajedničkoj europskoj valuti.

>>>Addiko: Restrukturiranje Agrokora zanemariva prijetnja za proračun, BDP

Na upit da prokomentira najnovija istraživanja prema kojima uvođenje eura ima vrlo slabu potporu hrvatskih građana, ministar Marić je rekao da je do eura još dug put i da ima vremena da se građani bolje upoznaju sa svim aspektima takvog čina.

>>>Bernardić: Ne možemo se tek tako odreći suverenosti, Hrvatska nije spremna za euro

"Dug je put do eura, ali ja bih želio napomenuti da, u slučaju da nismo napravili ono što jesmo u protekle dvije godine u području javnih financija i smanjivanja udjela javnog duga u BDP-u, zbog čega sam i danas dobio pohvale na razini EU-a, onda danas ne bismo o tome ni razgovarali", rekao je Marić.