Aktualno
StoryEditor

Marić: Izdana državna obveznica od 10,5 milijardi kuna

04. Srpanj 2018.

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je izvijestio da je upravo završen proces izdavanja domaće obveznice na domaćem financijskom tržištu u iznosu od 10,5 milijardi kuna.

>>>Z. Marić najavio refinanciranje dviju državnih obveznica do srpnja

"Dakle, kao što je zapisano u proračunu koji je Hrvatski sabor izglasao, za 2018. smo predvidjeli izdanje domaće obveznice u iznosu 10,5 milijardi kuna", rekao je Marić u Varaždinu nakon sastanka s predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića.

Napominje da će se najveći dio toga izdanja koristiti za refinanciranje domaće obveznice koja dospijeva 10. srpnja u iznosu šest milijardi kuna.

"Dvije su tranše ovog izdanja. Dulja je tranša 11 godina, iznosi pet milijardi kuna uz prinos 2,58 posto, a kraće izdanje je pet godina, vrijednosti 5,5 milijardi kuna, uz prinos 1,22 posto. Kada gledamo cjelokupno izdanje, to je ponderirano nešto ispod 1,9 posto, što, kada uspoređujemo s ovom obveznicom koju ćemo refinancirati, znači uštedu od 200 milijuna kuna na godišnjoj razini", izjavio je Marić novinarima.

>>>Mirovinci imaju šest milijardi kuna keša, pripremaju se za novu državnu obveznicu

Dodao je da je to još jedan pokazatelj stanja javnih financija, ali isto tako i domaće financijske industrije, jer je interes za ovom obveznicom bio gotovo 16 milijardi kuna, od mirovinskih fondova, investicijskih fondova, osiguravatelja, do banaka i ostalih investitora.

Ministarstvo financija danas je ponudilo na domaćem tržištu obveznice s dospijećem 2023. i 2029. godine, ususret dospijeću 6 milijardi kuna 10. srpnja.

S obzirom na višak likvidnosti od 24,5 milijarde kuna, analitičari su očekivali solidan interes investitora.

Uz izdanje euro obveznice u iznosu 750 milijuna eura prošli mjesec, kojim će se zatvoriti dospijeće istog iznosa 9. srpnja, Ministarstvo financija će današnjim izdanjem pokriti sve potrebe financiranja za ovu godinu.

>>>Marić: Rebalans proračuna nepotreban, porezno rasterećenje od rujna

Hrvatska je početkom lipnja uspješno refinancirala euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom iznosu od 750 milijuna eura, s dospijećem za 10 godina, 2028. godine. Godišnja kuponska kamata iznosi 2,7, a ostvareni prinos 2,89 posto. Tim izdanjem u deset godina uštedjet će se 250 milijuna eura, kazano je.

Dospjeće kunske obveznice od 6 milijardi kuna je 10. srpnja. Bila je izdana u dvije tranše, prva tranša 10. srpnja 2013. u iznosu od 2,75 milijardi kuna, a druga 10. prosinca 2014. u visini od 3,25 milijardi kuna, obje po kamati od 5,25 posto godišnje.

25. travanj 2024 14:12