Korona i biznis
02. veljača 2017.

Marić: Na kamate za javni dug godišnje trošimo proračun Ministarstva obrazovanja - 12 milijardi kuna

Hrvatska godišnje samo na kamate na hrvatski javni dug izdvaja nevjerojatnih 12 milijardi kuna. Gotovo jednaku svotu država godišnje troši na cjelokupni obrazovni sektor, za vrtiće, osnovne škole i fakultete te za plaće u svim tim institucijama. Ovakvu ‘šok terapiju‘ iznio je pred sadašnje i bivše studente Cotrugli Poslovne škole ministar financija Zdravko Marić na forumu o trendovima u hrvatskoj ekonomiji.

Dva su glavna cilja ove Vlade, rekao je Marić, učiniti sve da se stimulira investicijska klima, postavljanje dobre infrastrukture za privlačenje investicija te jaka kontrola državnih financija kako ne bi dodatno otežalo poslovanje poslovnom sektoru koji, iskreno će Marić, državu i financira.

[caption id="attachment_256039" align="aligncenter" width="750"] Anthony Evans[/caption]

- Pritom je trenutno najbitnija stabilnost i kontrola javnih financija, a ja je osobno nikad ne bih ničime ugrozio. Svi resori me traže veća izdvajanja i zadaju mi glavobolje, protivim im se koliko mogu, protivim se čak i povećanju izdvajanja za vojsku - naglasio je ministar Marić i upozorio kako je jedan od najproblematičnijih čimbenika za hrvatsku ekonomiju loša demografska slika, koju je Vlada, jednako kao i iseljavanje mladih i obrazovanih, nastojala stimulirati poreznom reformom.

- Sada barem imamo porezni sustav koji neće biti potrebno mijenjati svaki put kad neka Vlada bude zatrebala određenu količinu novaca, kao što je to dosad bio slučaj - zaključio je Marić.