26. travanj 2018.

Marić: Novo porezno rasterećenje iduće godine, nema poreza na nekretnine

Ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice Vlade najavio je da će drugi krug poreznog rasterećenja Ministarstvo financija pripremiti do kraja ljeta, kako bi Sabor mogao o njemu raspraviti u jesenskom zasjedanju te kako bi nove porezne promjene mogle stupiti na snagu početkom 2019. godine. O kakvim će se promjenama raditi, još nije odlučeno.

>>> Vlada: Do 2021. udjel javnog duga u BDP-u past će na 66 posto

- Porezno rasterećenje pripremit ćemo s ciljem da stupi na snagu početkom iduće godine, odnosno da može biti raspravljeno na jesenskom zasjedanju Sabora. Zadovoljan sam da smo uopće u situaciji da o tome možemo govoriti. Tražimo dodatni prostor kako smanjiti javni dug i rasteretiti gospodarstvo, a ne kako potrošiti višak prihoda. Smanjivanjem tereta širimo poreznu bazu, s  jednakim ili boljim prikupljanjem poreza te pozitivnim utjecajem na gospodarstvo. Sve se još razmatra, pa i smanjenje PDV-a, ali još ništa nije odlučeno. Idući krug poreznog rasterećenja integralni je dio porezne reform, u prvom krugu smanjili smo izravne poreze, a sad je došlo vrijeme da razmotrimo smanjenje neizravnih, pa i PDV-a – rekao je Marić.

>>> Program konvergencije: Izraženo usporavanje izvoza u 2018.

Paket poreznog rasterećenja mogao bi biti gotov tijekom ljeta. Marić je još poručio da porez na nekretnine nije tema, a pogotovo ne vrijednosni.