Aktualno
StoryEditor

Marić o strukturnim reformama: Pitanje je hoćemo li to okarakterizirati dramatično ili objektivno

08. Ožujak 2018.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak kako po pitanju strukturnih reformi naglasak treba staviti na reformu zdravstvenog sustava, da treba bolje organizirati javnu upravu te raditi na reformama u području pravosuđa i obrazovanja.

Nakon što je u srijedu Europska komisija ocijenila da je Hrvatska jedna od tri zemlje članice koje i dalje imaju prekomjerne makroekonomske neravnoteže, iako se te neravnoteže smanjuju, ministar Marić kazao je u četvrtak kako je izvješće Komisije dobrim dijelom u skladu s očekivanjima Vlade.

>>>HUP: Hrvatska još čeka strukturne reforme

Komisija je u izvješću navela i kako je Hrvatska ostvarila ograničen napredak u provedbi preporuka Europske komisije, ali strukturne reforme nisu napredovale.

- Duboko smo svjesni svih okolnosti koje su u proteklom razdoblju obilježile i gospodarski razvitak i reformski dio, kazao je Marić napominjući kako su, s jedne strane, prepoznati pozitivni gospodarski pokazatelji bilo da se govori o gospodarskom rastu, a posebno je apostrofiran napredak u javnim financijama.

>>>Komisija: Reforme stoje, Hrvatska je najslabija u ispunjavanju mjera koje je sama najavila

Međutim, u isto vrijeme izvješće ukazuje da su nužne strukturne reforme kako bi Hrvatska imala kontinuitet i održivost ovakvih stopa gospodarskog rasta, kazao je Marić. Dodao je da treba napraviti iskorak kako bi potencijal hrvatskog gospodarstva porastao.

- Jer, ovdje ne govorimo o gospodarskom rastu jedne godine, već o srednjoročnoj i dugoročnoj perspektivi, rekao je.

Na novinarsku konstataciju da se odustalo od poreza na nekretnine te da reforme u mirovinskom i zdravstvenom sustavu još stoje, Marić je rekao kako u tom reformskom paketu ima nekoliko segmenata koji su veliki konzumenti proračunskog novca.

>>>Dalić: Nalazimo se u ‘godini reformi’

- To su objektivne okolnosti zašto je to tako. Mi u Vladi gledamo da je u kratkom roku veliki naglasak potrebno staviti na reformu zdravstvenog sustava, da je kvaliteta usluge koju imamo dobra, ali u isto vrijeme treba taj sustav biti financijski i fiskalno održiv, rekao je.

Dodao je i kako je javna uprava nešto o čemu se govori već više od dva desetljeća i vrlo često se pristupa parcijalno toj problematici, no ona nije tako jednostavna kako se smatra.

- Mislim da se treba i može napraviti iskorak u smislu same racionalizacije i organizacije javne uprave, ali uz adekvatan stimulativan sustav plaća koji u ovom trenutku ne postoji, rekao je Marić.

>>>Plenković: 2018. moramo iskoristiti za pokretanje istinskih promjena u svim sektorima

Istaknuo je i kako su dva polja na kojima treba raditi, što je pokazalo i izvješće EK, pravosuđe i obrazovanje. "Jer, bez obrazovanja koje će biti poveznica s tržištem rada, ne možemo očekivati dugoročnu održivost naših stopa rasta", kazao je.

U isto vrijeme, kako je rekao, zadaća Vlade je da čini sve što je u njenoj mogućnosti da stimulira gospodarsku aktivnost, porezno, neporezno, administrativno rasterećenje gospodarstva i poreznih obveznika.

- To je nešto što smo započeli i to je u ovom izvješću EK prepoznato, da je porezna reforma bila korak u dobrom smjeru jer smo, unatoč tome što se iz statističke perspektive gledalo kao gubitak poreznih prihoda, učinili da uz poreznu reformu stimuliramo potrošnju i investicije, a u isto vrijeme dvije godine za redom smanjimo javni dug, rekao je ministar financija.

>>>HUP: Usporavanje BDP-a ukazuje na neodgodivost strukturnih reformi

Na novinarski upit što treba prvo napraviti, Marić je rekao kako je u kratkom roku naglasak na javnoj administraciji, osnosno zdravstvenom sustavu, kontinuirani rad na obrazovanju i pravosuđu.

- Ima prostora i u državnim poduzećima, gdje se može dići njihova efikasnost poslovanja, ali i sve druge mjere, kao što su daljnje smanjivanje poreza. Ja sam najavio da ćemo ovu godinu iskoristiti za dodatne analize i promišljanja kako bi sa 1. siječnja 2019. izašli s još jednim paketom daljnjeg poreznog, neporeznog i administrativnog rasterećenja, istaknuo je.

>>>Peruško najavio ‘novo financiranje’ Agrokora

Na novinarsko pitanje razmišlja li Vlada o modelu oprosta duga građanima, Marić je rekao kako je to stvar kojoj se treba pristupiti cjelovito.

- Ništa se ne može promijeniti retroaktivno, ali možemo s jednim setom mjera probati olakšati građanima koji su, neki od njih ne svojom krivnjom, ušli u poteškoće, kazao je.

Na tom području treba raditi i već se priprema određeni paket mjera i po pitanju ovršnog zakona i nekih drugih, kazao je Marić te dodao kako Ministarstvo financija radi na analizi brojki i mjerama s kojima će uskoro izaći koje će se ticati te problematike.

>>>Predsjednica: Svi će vam reći, otpornost na promjene je veliki problem u Hrvatskoj

Dotaknuo se i kritike Europske komisije, koja kaže da Hrvatska ne može ostvarivati očekivanu stopu rasta od 3 posto, ako se ne ostvare strukturne reforme.

- Tu bih rekao da smo u dobrom dijelu na istom tragu, pitanje je hoćemo li to okarakterizirati dramatično ili objektivno. Hrvatska ima stopu rasta iznad potencijalne stope rasta. Za dugoročnu održivost tih stopa neminovno su nužne strukturne reforme, između ostalog zdravstva, javne administracije, pravosuđa i obrazovanja. Mi u Vladi smo svjesni, a porezna reforma je dobar pokazatelj kako razmišljamo, da treba učiniti sve u našoj moći da se rastereti gospodarstvo i stvore uvjeti za lakše poslovanje, kazao je Marić.

Butković: Restrukturiramo cestovni sektor, slijedi željeznički 

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je, pak, u četvrtak uoči sjednice Vlade da se u njegovom resoru provodi trenutna najveća reforma u Hrvatskoj, a to je restrukturiranje cestovnog sektora.

>>>Plenković: Nacionalnim programom reformi smanjit će se parafiskalni nameti za dodatnih 20 posto

- U mojemu resoru provodi se trenutno najveća reforma, a to je restrukturiranje cestovnog sektora, koje je rezultiralo izdavanjem međunarodne obveznice od 1,2 milijarde eura. Sad se završava ‘priča‘ s domaćim bankama i to će biti ušteda, samo na kamatama, oko 400 milijuna kuna godišnje, a idemo i u reformu željeznice, rekao je Butković.

On nije htio komentirati tempo reformi u drugim resorima.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je, pak, da je u proceduri paket reformi u pravosuđu za koje Vlada misli da će stvoriti uvjete za brže i efikasnije djelovanje.

27. travanj 2024 01:07