02. travanj 2018.

Maričić: Sveučilište u Puli uskoro otvara veliki 3D laboratorij

Donedavno najmlađe u zemlji, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli svojim se novim, jedinstvenim studijskim programima zadnjih godina uspjelo visoko pozicionirati među etabliranom konkurencijom, a uskoro će otvoriti i najveći 3D laboratorij što se tiče hrvatskih sveučilišta, piše Glas Istre.

Uz brojne domaće i strane studente na ovo Sveučilište dolaze i profesori, a jedan od njih je mladi 39-godišnji znanstvenik iz Rijeke, doc. dr. sc. Sven Maričić koji je na pulsko Sveučilište došao prije dvije godine, kada se pokretao studij proizvodnog strojarstva, sada na novoosnovanom Odsjeku tehničkih studija, i Pula je već prepoznata kao centar 3D tehnologija u Hrvatskoj.

>>>U novom broju Lidera: Maričić – Printam rezervne dijelove za ljude, a uskoro ćemo printati i organe

Maričić je inače pionir tehnologije 3D printa, kao i njegovoj primjeni u biomedicini. Polovicu radnog vremena Maričić odrađuje na Medicinskom fakultetu u Rijeci, dok drugu polovicu radi na pulskom Sveučilištu kao pomoćnik rektora za nove tehnologije.

Maričić, koji je tijekom studija odradio razna usavršavanja u Helsinkiju, Rumunjskoj i Kini, ponosan je što je kroz ta iskustva upoznao ljude koji inspiriraju te kreiranjem ovog tehnološkog društva sve nas vuku naprijed.

 

>>>Divjak: Sve je spremno za inicijaciju kurikularne reforme, naglasak je na STEM-u

- Slažem se da postoje zemlje koje su apsolutno razvijenije od nas, koje puno više ulažu u socijalni, ekonomski, znanstveni razvoj, ali ono što je bitno je da i mi imamo šansu to ovdje napraviti. Svojim studentima kažem da su oni posebna generacija jer su u prilici kreirati svoja radna mjesta kroz svoje ideje, realizaciju svojih ideja, kroz start-upove kakve imamo i mi na pulskom Sveučilištu, izjavio je ovaj mladi znanstvenik u intervjuu za Glas Istre gdje je kazao i kako su već u tijeku pregovori kojima bi licencu za 3D printani mikroskop, prvo intelektualno vlasništvo koje je registriralo Sveučilište Jurja Dobrile, prepustili privatnoj tvrtki.

>>>Tomašković na ‘Digital Takeoveru’: Hrvatskoj treba više ambicioznosti

- Pulsko Sveučilište okreće se novim tehnologijama, novim alatima - industriji 4.0. Uskoro ćemo otvoriti i veliki 3D laboratorij koji će imati desetak i više 3D printera, na kojima će moći raditi naši studenti. Po mojem saznanju, bit će to najveći laboratorij na nekom hrvatskom sveučilištu u određenoj tehnologiji. Uspjeli smo to uz pomoć vlastitog promišljanja sredstava i vlastitog zalaganja. Jednostavno, imamo strategiju da organski rastemo. Nakon europskog uspjeha, ovo je logičan korak naprijed. Ovime postavljamo tehnološku infrastrukturu, plimu koja će nas kasnije sve dizati. Ono što motivira naše studente, motivirat će i naše gospodarstvenike. Moći ćemo održavati seminare i za one koji nikada nisu vidjeli niti čuli ništa o 3D printu, zaključio je Maričić.