Aktualno
StoryEditor

Marija Slišković na čelu pulskog, a Nikola Blažević kninskog HDZ-a

26. Ožujak 2018.

Nova je predsjednica pulskoga HDZ-a Marija Slišković, koja u jučer u drugom krugu izbora  pobijedila protukandidatkinju Tatjanu Tomaić, doznaje se u ponedjeljak od izbornog povjerenstva.

Od 924 člana s pravom glasa na glasovanje je izašlo njih 277. Slišković je dobila 137 glasova, Tomaić 135, a pet glasačkih listića nije bilo valjano.

U prvom krugu izbora prošle nedjelje izašlo je nešto više od petine glasača, a od 211 valjanih listića najviše su glasova dobile Slišković (82) te Tomaić (58). No, obzirom na to da je za pobjedu potrebno dobiti 50 posto plus jedan glas onih koji su izašli na izbore, pobjednika nije bilo i ove dvije kandidatkinje ušle su u drugi krug izbora. U prvom krugu natjecala su se četiri kandidata.

>>>Zbog obiteljskog nasilja župana Tomaševića raspušten požeško-slavonski HDZ

Izbori su raspisani nakon što je u siječnju prošle godine predsjednik istarskoga HDZ-a Jurica Šiljeg raspustio dvije podružnice, u Puli i Žminju.

- Čestitam novoizabranoj predsjednici i očekujem uspješnu suradnju u nadi da će konačno pulski HDZ biti puno bolji i učinkovitiji nego do sada. Izbori su dokazali da su obje kandidatkinje kvalitetne,  rekao je za Hinu predsjednik istarskoga HDZ-a Jurica Šiljeg i dodao kako je podružnica HDZ-a u Puli "bila naprosto u rasulu".

- Temeljni ogranci do sada nisu postojali, za razliku od sada, kada će nova predsjednica moći surađivati i s njima, poručio je Šiljeg.

>>>Brkić: Prije Hrvatske, treba lustrirati HDZ

Marija Slišković (48) je inženjerka građevine koja u Puli živi deset godina, a članstvo u podružnici aktivirala je prije dvije godine.

Nikola Blažević novi predsjednik kninskog HDZ-a

Novi predsjednik kninskog HDZ-a je Nikola Blažević, a na izvanrednim unutarstanačkim izborima održanima u nedjelju u Kninu izabrani su i predsjednici triju općinskih organizacija HDZ-a: u Pirovcu, Tribunju i u Tisnom, dok će se izbori ponoviti u Primoštenu gdje nijedan kandidat nije dobio natpolovičnu većinu glasova.

Za čelo kninske organizacije HDZ-a natjecali su se Nikola Blažević i Robert Marić, pri čemu je bivši kninski gradonačelnik, šibensko-kninski dožupan Blažević osvojio 444 glasa, naspram stomatologa i gradskog vijećnika Marića koji je osvojio 390 glasova članova stranke, doznaje se od predsjednika županijskog HDZ-a Nediljka Dujića.

>>>Plenković HDZ-ovcima: Pročitajte Istanbulsku konvenciju, zatim donosite zaključke

U Tribunju i Pirovcu situacija je bila jasna i prije izbora. U Tribunju se za šefa organizacije natjecao samo jedan kandidat, bivši načelnik Damir Pilipac, za kojeg je glasovao 41 od 175 članova tamošnjeg HDZ-a, baš kao i Stipe Urem u Pirovcu kojemu je povjerenje ukazalo 35 od ukupno 120 članova pirovačkog HDZ-a.

U Tisnom, gdje su se za funkciju kandidirali Zoran Bokan i Guido Frkić, pobijedio je Bokan s osvojena 33 glasa naspram Frkićevih 17, od ukupno 150 koliko broji tamošnja organizacija.

Ponavljaju se izbori u Primoštenu

Izbori za predsjednika općinske organizacije HDZ-a ponovit će se u Primoštenu za tjedan ili dva dana, ovisno o odluci Izbornog povjerenstva, kazao je Dujić. Tamo su kandidati za funkciju bili Desanka Jurić Matošin, Ivan Soža i Nedjeljko Marinov, a nitko nije dobio natpolovičnu većinu. Soža je osvojio 14 glasova, Marinov 12, a Jurić Matošin pet glasova.

- U Primoštenu, gdje ionako imamo malo članova, na unutarstranačke izbore izašlo je njih 32 od 110 s pravom glasa, tako da su ovi izbori dobar pokazatelj aktivnosti članova stranke" rekao je predsjednik HDZ-a Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić.

>>>Pranić: Plaća za koju HDZ iznosi neistine, nikada nije isplaćena

Podsjetimo, izvanredni unutarstranački izbori uslijedili su zbog loših rezultata lani na lokalnim izborima, nakon kojih je Županijski odbor šibensko-kninskog HDZ-a u listopadu prošle godine raspustio gradsku organizaciju HDZ-a u Kninu i četiri općinske organizacije u Tisnom, Tribunju, Primoštenu i Pirovcu.

18. travanj 2024 20:01