Aktualno
StoryEditor

Marija Zuber: PDV po računu - Na povrat imaju pravo i hrvatski državljani s prebivalištem izvan RH

26. Kolovoz 2018.

Građani s prebivalištem u državama izvan Europske unije koji tijekom boravka u Hrvatskoj kupe dobra u vrijednosti većoj od 740 kuna po jednom računu i u sklopu putničkog prometa ta dobra izvezu iz područja EU mogu naknadno ostvariti povrat PDV-a plaćenog u Hrvatskoj. Povrat je moguće ostvariti samo za dobra, ali ne za kupljene usluge. Nije moguće ostvariti povrat PDV-a za gorivo ni za dobra koja se rabe za opremanje i opskrbu bilo kojega prijevoznog sredstva koji se upotrebljava u privatne svrhe, bilo da su ugrađena u prijevozno sredstvo bilo da se izvoze zasebno. Račun za kupljena dobra mora biti veći od 740 kuna, zajedno sa zaračunanim PDV-om (ukupno najmanje 740,01 kunu). Gleda se ukupni iznos računa, a na njemu može biti iskazano više artikala čija je pojedinačna vrijednost manja od tog iznosa.

Novo, nerabljeno

Pravo na povrat PDV-a plaćenog u Hrvatskoj mogu ostvariti građani s prebivalištem ili uobičajenim boravištem u trećim zemljama. Državljanstvo ne utječe na pravo na povrat. Mogu ga ostvariti hrvatski državljani, državljani drugih država članica EU i osobe s dvojnim državljanstvom, uz uvjet da ni na području Hrvatske ni na području druge države članice EU nemaju ni prebivalište ni uobičajeno boravište.

>>>Porez na kuće za odmor vraćen u porezni sustav

Prebivalište odnosno boravište dokazuje se putovnicom, osobnom iskaznicom ili drugom ispravom koja se u Hrvatskoj priznaje kao identifikacijska.

Ostvarivanje prava na povrat moguće je za dobra koja građanin kupac u roku od tri mjeseca izveze iz EU u treću zemlju. Taj se rok ne računa od datuma računa, nego tri mjeseca nakon mjeseca u kojem je obavljena isporuka. Naprimjer, da bi kupac ostvario povrat PDV-a, dobra kupljena 14. kolovoza 2018. moraju biti izvezena najkasnije do kraja studenoga 2018. U trenutku izvoza dobra moraju biti nova, ne smiju biti rabljena, što kontrolira carinski službenik.

>>>Marija Zuber: Ako ‘honorarčite’ uz plaću ili mirovinu, ništa od povrata poreza

To mora biti roba namijenjena za osobnu potrošnju i potrošnju u kućanstvu, ne dobra koja su prema vrsti i količini namijenjena za poduzetničke svrhe. Dobra namijenjena za poduzetničke svrhe koja se izvoze u treće zemlje u Hrvatskoj se mogu kupiti uz oslobođenje od obveze PDV-a i izvoze se prema posebnom postupku uz izvoznu carinsku deklaraciju.

Što treba učiniti

Ako namjerava izvesti dobra i ostvariti povrat PDV-a, građanin kupac mora od prodavača zatražiti popunjeni i potpisani Zahtjev za povrat poreza (engl. VAT refund) – formular PDV-P. Popunjava se u tri primjerka: izvornik pripada kupcu, kopija ostaje carinarnici, a treći primjerak zadržava prodavatelj.

Pravo na povrat PDV-a plaćenog u Hrvatskoj za dobra u vrijednosti većoj od 750 kuna po jednom računu mogu ostvariti hrvatski državljani i državljani drugih država EU, uz uvjet da im je prebivalište ili uobičajeno boravište u trećim zemljama. Roba mora biti namijenjena za osobnu potrošnju i potrošnju u kućanstvu.

Trgovci na malo koji su obveznici PDV-a dužni su na vidljivu mjestu istaknuti obavijest kupcima o mogućnosti povrata PDV-a na temelju izdanog formulara PDV-P i računa za kupljene artikle. Umjesto PDV-P-a, koji je propisan našim propisima, trgovac može kupcu izdati formular Tax-free, kreiran kao unificirani formular za povrat PDV-a u sklopu međunarodne udruge posrednika Global Refund. Važno je da na formularu budu navedeni svi elementi propisani kao obvezatan sadržaj PDV-P-a.

Pri izlasku iz EU kupac carinarnici daje na uvid PDV-P, carinarnica ga ovjerava i upisuje datum izvoza. Prije ovjere carinski službenik kontrolira odgovaraju li podaci u formularu podacima s identifikacijske isprave putnika, je li iznos na računu ispravan, je li riječ o dobrima navedenima na računu, jesu li dobra u međuvremenu upotrijebljena, izvoze li se unutar tri mjeseca od mjeseca u kojem su kupljena.

>>>Rabljeni automobili: Hoće li u prodaji biti za PDV skuplji ili jeftiniji ovisi o datumu kupnje

Nakon provedenih kontrola carinik evidentira formular PDV-P u svojim kontrolnim evidencijama i u njega upisuje broj carinske evidencije. Nije li ispunjen neki od propisanih uvjeta, carinski službenik dužan je osporiti ovjeru formulara PDV-P. Tako će npr. odbiti ovjeriti formular ako je riječ o izvozu dobara koja se upotrebljavaju ako poduzetnički inventar ili o artiklima namijenjenima obavljanju gospodarske djelatnosti.

Rok od šest mjeseci

Kupac građanin s prebivalištem u trećoj zemlji može u roku od šest mjeseci računajući od dana izdavanja računa ostvariti povrat PDV-a plaćenog u Hrvatskoj. Može ga ostvariti izravno u trgovini u kojoj je kupio robu koju je izvezao, poštom ili preko ovlaštenih posrednika. Ako mu se PDV vraća u trgovini u kojoj su dobra kupljena, isplatom u gotovu novcu, vratit će mu se kunski iznos. Ako je podnio zahtjev za povrat PDV-a poštom, trgovac mu je dužan vratiti PDV u roku od 15 dana od primitka zahtjeva; iznos može vratiti u kunama ili stranoj valuti. Troškove platnog prometa za povrat PDV-a snosi kupac.

>>>Godišnji porez: Prigovor odgađa obvezu plaćanja poreza utvrđenog u privremenom rješenju

PDV koji je vratio kupcu trgovac u svojim evidencijama iskazuje u formularu PDV-F i u zasebnoj rubrici u formularu PDV koji podnosi za mjesečno odnosno tromjesečno obračunsko razdoblje. Zbog naknadnog umanjenja porezne obveze na temelju oslobođenja ostvarenog u putničkom prometu trgovac će za taj iznos umanjiti svoju obvezu PDV-a i toliko manje uplatiti u državni proračun.

21. travanj 2024 09:00