Aktualno
StoryEditor

Marin Pucar: Strateški nam je cilj povećati udjel domaćih sirovina

03. Siječanj 2018.

Prošla je godina bila godina izazova, ali donijela je i mnogo pozitivnih pomaka kada govorimo o hrvatskom gospodarstvu. Rast BDP-a govori u prilog oporavku gospodarstva. Hrvatska je učinila važne korake na području makroekonomske komponente fiskalne politike stabiliziranjem javnih financija, smanjenjem proračunskog deficita i udjela javnog duga u BDP-u tako da mjere fiskalne konsolidacije pokazuju rezultate.

Porezno rasterećenje, u području dohotka i dobiti vidi se u pozitivnim gospodarskim pokazateljima. Rast potrošnje daje najveći poticaj gospodarskom rastu, međutim, potencijal daljnjeg rasta ne možemo temeljiti samo na potrošnji. Kada govorimo o daljnjem zamahu gospodarstva, među glavnim izazovima svakako je provedba reformi, kao što je reforma javne uprave.

>>>FOTO: Marin Pucar izabran za predsjednika danas osnovane Udruge dobavljača Agrokora

Što se tiče investicijskog okružja i privlačenja ulaganja, zasigurno ga trebamo osnažiti te ukloniti administrativne i druge zapreke. Znamo kamo idemo. Rast europske ekonomije dobra je vijest i za hrvatski izvoz i za turizam. To je velika prilika za sve naše izvozne kompanije, naravno i za Podravku, koja upravo na tržištima veće platežne moći ima jače ambicije za daljnji rast i razvoj.

Rast gospodarstva EU potiče i optimizam potrošača, a to je dodatna prilika za naš turizam i daljnje povećanje broja stranih gostiju. U turizmu iz godine u godinu bilježimo rekorde, a sada je taj rast nužno iskoristiti i za snažniji plasman domaćih proizvoda, odnosno bolje povezivanje turizma i domaće poljoprivredne i prehrambene proizvodnje. Europska komisija povećala je procjenu rasta hrvatskoga bruto domaćeg proizvoda (BDP) s prethodnih 2,9 na 3,2 posto.

‘Prehrambena industrija mora ubrzati restrukturiranje‘

Za 2019. godinu procjenjuje da bi se BDP mogao vratiti na pretkrizno razdoblje. Ipak, oprezna je u vezi s procjenama utjecaja restrukturiranja Agrokora na daljnji rast gospodarstva, a potencijalne negativne rizike u svojim projekcijama istaknula je i naša Vlada. Stoga je rješenje krize Agrokora iznimno važno za hrvatsko gospodarstvo, posebno za domaću prehrambenu industriju. Nužna je suradnja i kooperativnost svih uključenih u taj proces, da se nagodba uspješno završi te da sustav opstane uz temelje za daljnji razvoj.

Nakon ove krize jasno je da hrvatska prehrambena industrija mora dodatno ubrzati restrukturiranje i konsolidaciju, a upravo Podravka, kao lider u industriji, ima potencijala biti jedan od glavnih pokretača procesa konsolidacije. Podravka ove godine obilježava 70 godina rada tijekom kojih je svojim proizvodima osvojila svijet. Danas je jedina hrvatska multinacionalna prehrambena kompanija s uredima u 25 zemalja, a Podravkini proizvodi prisutni su u više od 60 zemalja na gotovo svim kontinentima.

Uvijek naglašavamo da kvalitetu svojih proizvoda koji osvajaju potrošače diljem svijeta gradimo na izvrsnom podrijetlu i kvaliteti domaćeg proizvoda. Upravo to, u godini velikog jubileja, posebno ističemo porukom ‘Znamo kamo idemo jer znamo odakle dolazimo‘, koja čini okosnicu naše rođendanske kampanje.

>>>Pucar: Podravka bi mogla biti vodeća u preuzimanju dijelova Agrokora

Zajedno s našim potrošačima poštujemo tradiciju i njezine vrijednosti, a ulaganjem u istraživanje, razvoj i nova znanja, prateći tehnologije i trendove, gradimo budućnost. Orijentacija prema kooperantima Podravka je u 2017. godini ostvarila vrijedne rezultate i iskorake. Prihodi od prodaje Grupe Podravka u devet mjeseci 2017. godine iznosili su gotovo tri milijarde kuna, od čega je 66 posto ostvareno na inozemnim tržištima – najveći rast navedenih prihoda je u Zapadnoj Europi i prekooceanskim zemljama, u iznosu od 6,5 posto, te u Istočnoj Europi, u iznosu od 7,5 posto.

Jačanje tržišne pozicije na svim izvoznim tržištima

Ciljevi za iduće razdoblje postavljeni su vrlo ambiciozno. Među glavnim ciljevima je jačanje tržišne pozicije na svim izvoznim tržištima i to putem razvoja novih proizvoda dodane vrijednosti kojima ćemo odgovoriti na trendove u prehrambenoj industriji, na sve veću potražnju za proizvodima domaćega podrijetla, bioproizvodima i proizvodima bez glutena.

Posebnu pozornost posvećujemo svojim partnerima, domaćim poljoprivrednicima, ne samo otkupom njihovih proizvoda nego i edukacijom i dijeljenjem stručnih znanja. Jedan od strateških ciljeva Podravke u budućem razdoblju je povećanje udjela domaćih sirovina kako bismo ih uz visoku dodanu vrijednost plasirali na međunarodno tržište te time povećali efikasnost i zaposlenost u agraru Hrvatske.

>>>Radnicima Podravke 1.500 kuna božićnice i 600 kuna kao dar za djecu

U strateškom planu za razdoblje od 2018. do 2022. zacrtali smo znatno unaprjeđenje broja povrtnih kultura i voća, i u razvoju na svojim pokusnim poljima i u vlastitoj proizvodnji. Također, snažnijim povezivanjem s domaćim kooperantima želimo povećati udio domaćeg voća u proizvodnji na 90 posto, a povrća, posebno rajčice, paprike, graha i sušenoga korjenastog povrća i žitaricana 100 posto.

Sve spomenuto kao i još mnogo toga navedenoga u našim razvojnim planovima dodatno potvrđuje prepoznavanje i orijentaciju Podravke prema domaćim kooperantima, proizvođačima i poljoprivrednicima. To će biti smjer kojim ćemo snažnije nastaviti u budućnosti, uz ostvarivanje sinergijskih efekata i jačanje domaće primarne proizvodnje, a na zadovoljstvo poljoprivrednika, Podravke i svih naših potrošača diljem svijeta.

20. travanj 2024 09:22