Aktualno
StoryEditor

Marina Ružić nova stečajna upraviteljica Uljanika, ročište je odgođeno

06. Rujan 2019.

Zamjenica županijskog državnog odvjetništva Nevenka Kovčalija, kao predstavnica države, odnosno najvećeg vjerovnika Uljanika d.d., u petak je na samom početku izvještajnog ročišta u Pazinu zatražila razrješenje dosadašnjeg te imenovanje Marine Ružić iz Rijeke novom stečajnom upraviteljicom.

- Država ima više od 70 posto ukupnih potraživanja u vrijednosti više od tri milijarde kuna te ima pravo to tražiti, istaknula je Nevenka Kovčalija.

Time je, umjesto odluke o izradi stečajnog plana ili likvidaciji, država zatražila razrješenje dosadašnjeg stečajnog upravitelja Damira Majstorovića.

Kovčalija je pojasnila da smjernice za izradu stečajnog plana, koje je podnio Majstorović, ne pružaju temelje za donošenje tako važne odluke.

Taj je prijedlog prihvaćen na glasovanju vjerovnika s 82,3 posto, dok je 14,8 posto bilo suzdržano, a 2,9 posto protiv takve odluke. Sudsko ročište je odgođeno.

- Mi u ovom postupku zastupamo Republiku Hrvatsku i štitimo njezine imovinsko-pravne interese. Stoga smo, sukladno odredbama stečajnog zakona, predložili da skupština vjerovnika odluči o imenovanju drugog stečajnog upravitelja. To je sve što vam u ovom trenutku mogu reći, nisam ovlaštena davati druge izjave, a daljnje odluke donijet će sud i skupština vjerovnika, izjavila je novinarima Nevenka Kovčalija.

Dodala je kako postoje odredbe kako se postupa u ovoj situaciji.

- To su vrlo kratki rokovi, vjerujem da će sud vrlo brzo i efikasno postupati, neki rokovi su čak od tri dana. Stoga, u ovom slučaju nije nastupila ni za jednog vjerovnika nikakva štetna posljedica te smatram da sukladno načelu svrhovitosti i efikasnosti, ovaj prijedlog neće niti jednom vjerovniku nanijeti nikakvu štetu, poručila je zamjenica Županijskog državnog odvjetnišva u Puli.

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac bio je vidno ogorčen takvom odlukom, ustvrdivši kako već godinu dana "govori da 3. maj treba spasiti, ali ne na štetu Uljanika".

- S pravne strane ovo što se danas dogodilo je uredno, no pokazalo se istinitim ono što već dugo govorim, a to je da Vlada Istrijane smatra građanima drugog reda. Ne znam bih li sada vrištao, plakao, smijao se... Nisu trebali čekati izvještajno ročište i gubiti za nas dragocjeno vrijeme. Nama je svaki dan dragocjen. Na kraju će reći da smo mi krivi što je došlo do likvidacije. Mi ćemo se i dalje boriti, ali su nam nakon današnje odluke šanse smanjene, izjavio je Cerovac.

Dodao je da je nova stečajna upraviteljica sada dovedena u neugodnu situaciju te kako ne bi bio u njezinoj koži jer joj neće biti lak posao.

Član sindikata Samir Hadžić ustvrdio je kako su razlozi takve odluke političke naravi te kako je država odlučila Uljanik gurnuti bez milosti u likvidaciju.

- Gradnja 514 je u vlasništvu Uljanika i ona je očito najveća zapreka u cijeloj toj priči. Nemojmo si lagati, nemojmo politizirati, do jučer je sve bilo u redu, danas se nešto promijenilo. Do sada smo to već bezbroj puta doživjeli. U ovoj državi se ništa ne može riješiti ako nisi politički potkovan. Mi ćemo se i dalje boriti, jer nemamo što izgubiti, naglasio je Hadžić.

Dosadašnji stečajni upravitelj Damir Majstorović koji je uoči izvještajnog ročišta dostavio dopunjeno izvješće u kojem se kao stečajni plan navodi sinergija Uljanika i Uljanika Brodogradilišta d.d. te osnivanje novog društva Uljanik Nova u koje bi kao temeljni kapital ušla imovina oba društva u stečaju, novinarima je izjavio da ako Uljanik neće dovršiti gradnju broda 514, stečajni plan ne treba raditi jer bi to bilo samo gubljenje vremena i novca.

Na pitanje novinara zašto se, po njegovu mšljenju, išlo u takav manevar odgovorio je kako je po svemu sudeći temeljni razlog famozna gradnja 514 na koju, kako je rekao, "računa i 3. maj u svom programu izlaska iz krize, ali i Uljanik u svojim temeljnim osnovama za stečajni plan".

- Danas nisam čuo neki konkretni argument za moju smjenu, no prema odredbama stečajnog zakona, oni koji imaju većinu glasova u skupštini vjerovnika mogu donijeti odluku bez ikakvog obrazloženja, kazao je Majstorović. Dodao je da se u posljednja dva mjeseca zaoštrila situacija oko te gradnje.

- Prilikom izrade tih temeljnih pretpostavki iz stečajnog plana uzeo sam u obzir onu imovinu koja čini stečajnu masu Uljanika d.d., a gradnja 514 spada u stečajnu masu Uljanika, objasnio je Majstorović.

24. travanj 2024 05:16