Aktualno
StoryEditor

FOTO Marinko Došen: Primarni zadatak u ovoj godini je integracija Tisze u sustav AD Plastik

30. Travanj 2019.

U sklopu Dana investitora koji se održao u utorak u tvornici AD Plastika na zagrebačkom Jankomiru i predstavljanja poslovnih rezultate tvrtke, organizirano je razgledavanje tvornice iz koje dnevno izađe 50 kamiona gotove robe, a dnevni ulaz samo sirovine polipropilena je 35 tona.

AD Plastik najveći je hrvatski proizvođač plastičnih dijelova za automobilsku industriju. Impresivna je to proizvodnja i za hrvatske pojmove gotovo nevjerojatna. U zagrebačkom pogonu zaposleno je 600-tinjak radnika i 43 specijalizirana robota, čija se vrijednost, bez strojeva, procjenjuje na približno 4,5 milijuna eura.

U pogonima koje smo obišli proizvodnja se odvija u tri smjene, proizvode se plastični dijelovi za Twingo, Smart, Ford i Clio, i to branici, haube, blatobrani i bojani dijelovi interijera i eksterijera automobila. Radi se na poslovima bojanja, brizganja i montaže, a visoke standarde proizvodnje diktiraju naručitelji.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Zavirili smo u zagrebački pogon AD Plastika. Pogledajte kako nastaju branici i ostali dijelovi vaših automobila! #lider

Objavu dijeli Lider media (@lider.media)

Prvi je dio godine obilježila završna etapa proizvodnih ciklusa ključnih vozila AD Plastik Grupe i to faze 1 Twinga i Smarta te Renault Clia. U tijeku je izmjena serijske proizvodnje navedenih modela s redizajniranim i moderniziranim verzijama pa je tako krajem ožujka započela serijska proizvodnja novog Twinga. Osim toga, pri kraju su pripreme za proizvodnju dijelova za novog Renault Clia 5, kojih bi proizvodnja trebala početi u sljedećih mjesec do dva.

Poslovni rezultati AD Plastik grupe kontinuirano rastu, prošle je godine dionica rasla 4,1 posto, današnja joj je vrijednost na Zagrebačkoj burzi 182 kune, a analitičari procjenjuju da bi do kraja godine mogla dosegnuti razinu od 200 kuna.

- U prva tri mjeseca 2019. godine AD Plastik ostvarila je poslovne prihode od 348,3 milijuna kuna što predstavlja rast od 7,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a najveći dio toga rasta odnosi se na poslovanje Tisze. Akvizicija u Mađarskoj diverzificirala je portfelj naših kupaca i na taj način smanjila ovisnost o postojećima. Najveći dio rasta prihoda koji je ostvaren u prvom kvartalu ove godine odnosi se upravo na poslovanje Tisze. Primarni zadatak u ovoj godini je integracija Tisze u sustav AD Plastika, a osim novih kupaca koje smo dobili akvizicijom došli smo i na nova tržišta, rekao je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika.

Ostvarena neto dobit Grupe u 2018. godini iznosila je 89,32 milijuna kuna, što je rast od više od 27 posto, ukupni prihod bio je 1,3 milijarde kuna što je rast do 21,2 posto u odnosu na prethodnu godinu. Kretanje ovogodišnje EBITDA-e nije usporedivo s prošlom godinom zbog drugačijih etapa proizvodnih ciklusa. Tako će početak proizvodnje novih modela tijekom godine rezultirati rastom EBITDA-e, a do kraja godine završit će se i integracija Tisza Automotivea.

– Unatoč padu prodaje automobila na europskom i ruskom tržištu, najave naših kupaca su više nego optimistične što je vrlo pozitivan pokazatelj za daljnji rast našeg poslovanja – naglasio je Došen.

Inače, društvo je nastalo 1992. godina, izdvajanjem iz bivše Jugoplastike, a od 1996. djeluje pod današnjim imenom. Privatizirano je 2001., a zaposlenici su vlasnici skoro jedne petine dionica kompanije.

25. travanj 2024 08:11