Aktualno
StoryEditor

Mark van Rijmenam: Bitcoin je osuđen na neuspjeh

25. Travanj 2018.

Mark van Rijmenam, osnivač distributivne platforme dscvr.it i tvrtke Datafloq, u srijedu je nemalo iznenadio sudionike konferencije WinDays izjavom kako je popularna kriptovaluta bitcoin osuđena na propast.

>>> Bitcoinov Peter Todd dolazi na BlockSplit 

Stručnjak za umjetnu inteligenciju, blockchain i Big Datu Rijmenam je istaknuo kako živimo u eksponencijalnim vremenima, naglašavajući brzu stopu promjena među kojima će ključnu ulogu imati blockchain. Upravo blockchain, koji je definirao kao jedinstveni izvor istine podijeljen na više lokacija, promijenit će sve što znamo i način na koji radimo. No, tu izjavu već su izrekli mnogi, stoga nije izazvala čuđenje kao što je to bilo s tvrdnjom da je bitcoin osuđen na neuspjeh.

"Spor, skup, centraliziran i nepogodan za okoliš" - tim je riječima objasnio svoju tvrdnju da će ta kriptovaluta neslavno skončati.

Međutim, naveo je pritom i pozitivnu stranu bitcoina.

>>> Jeremy White: Umjetna inteligencija neće nam biti nadređena

- Bitcoin je siguran. Njegovo hakiranje bilo usporedivo s poduhvatom u kojem se istovremeno pljačka milijuna banaka.

Komentirajući kriptovalute općenito, rekao je da ih trenutno ima oko 1600 i mnoge još moraju prevladati brojne probleme kako bi uspjele u budućnosti.

S druge strane, blockchain tehnologija nema previše bitki ispred sebe. Prihvaćen je prilično dobro u financijskom sektoru, a njegovim se pogodnostima već koriste i javne službe nekih država. Estonija ga je testirala za potrebe internetskog glasovanja na izborima, Dubai je najavio kako će cijeli grad koristiti blockchain do 2020. godine, a Ukrajina ga istražuje kako bi potaknula transparentnost u području zemljišnih knjiga.

>>> Ukrajina usvaja blockchain za praćenje svake transakcije u javnoj administraciji

Blockchain se već koristi za razne svrhe – od vlasništva nad e-Kartonima u zdravstvu do sustava za nano plaćanje između uređaja IOTA fundacije ili utility health recordsa - ekvivalenta digitalnom kešu koji je razvila investicijska banka UBS.

Rijmenam je kao prednosti korištenja blockchaina u financijskoj industriji podcrtao povećanu transparentnost, potencijal porasta broja financijskih proizvoda i usluga, instant plaćanja, manju mogućnost pogrešaka, poboljšanje optimizacije kapitala, smanjene rizike zbog brzine transakcije i poboljšana izvršavanje ugovora.

18. travanj 2024 15:39