Aktualno
StoryEditor

Markit: Ograničeni kapaciteti i loše vrijeme zakočili industriju eurozone

03. Travanj 2018.

Kratkoročna ograničenja kapaciteta i loše vrijeme zakočili su u ožujku aktivnosti u industriji eurozone, izvijestila je u utorak londonska tvrtka Markit, izdvajajući i nepovoljan utjecaj jačeg eura na izvoz. Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone pao je u ožujku za dva boda u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši na 56,6 bodova, utvrdili su u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka, potvrdivši početnu procjenu njegove vrijednosti.

PMI je tako pao u sva tri ovogodišnja mjeseca, pri čemu je u ožujku pad aktivnosti zabilježen u svim članicama eurozone obuhvaćenim istraživanjem, te u svim sektorima, uključujući proizvođače intermedijarnih, investicijskih i potrošačkih dobara.

>>>Markit upozorava na ‘vrhunac rasta industrije u eurozoni’, utjecaj snažnog eura na izvoz

- Pad PMI-ja ne bi nas trebao previše brinuti budući da je određeno usporavanje nakon uzleta na kraju prošle i početku ove godine bilo neizbježno, između ostalog i zato što kratkoročna ograničenja kapaciteta ne dopuštaju gospodarstvu da raste tako brzo kroz dulje razdoblje, naglašava glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson. Ograničenja su se očitovala u produljenju rokova isporuke koje spada među najveće u povijesti straživanja, pokazuje izvješće Markita.

- U određenoj se mjeri usporavanje može pripisati i vremenskim faktorima, poput loših vremenskih uvjeta, dodaje Williamson. Upozorava ipak da slabljenje poslovnog optimizma u pogledu cijele godine signalizira dodatne probleme koji utječu na knjige narudžbi.

- Izvoz je rastao više nego upola slabije nego krajem prošle godine, dijelom i zbog jačanja eura, a u pojedinim slučajevima potražnju guše više cijene, tumači ekonomist Markita. Prosječna vrijednost PMI-ja u prvom tromjesečju od 58,2 boda odražava ipak solidan tempo rasta, konstatiraju u londonskoj tvrtki.

03. svibanj 2024 08:45