Aktualno
StoryEditor

Markit: Ovaj rujan je među najgorima za gospodarstvo eurozone u zadnje dvije godine

21. Rujan 2018.

Priljev izvoznih narudžbi u proizvodnom sektoru eurozone posustao je u rujnu nakon više od pet godina neprekinutog rasta, zakočivši gospodarske aktivnosti u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazalo je u petak izvješće londonske tvrtke Markit. Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone kliznuo je u rujnu na 54,2 boda, s 54,5 bodova koliko je iznosio u kolovozu, procijenila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Slabim se rezultatom izdvajao proizvodni sektor, koji prvi puta od lipnja 2013. godine nije zabilježio pojačani priljev novih narudžbi za izvoz, ističu u Markitu.

>>>Markit: Slabija potražnja zakočila industriju eurozone u kolovozu

"Izvoz eurozone gotovo je stagnirao, što je bio jedan od razloga da se rujan svrstao među najgore mjesece za gospodarstvo eurozone u gotovo dvije godine", konstatira glavni ekonomist Markita Chris Williamson. Među razlozima Willimson je izdvojio trgovinske ratove, brexit, posustalu globalnu potražnju, posebno u automobilskoj industriji, sve izraženiju nesklonost riziku, smanjivanje zaliha i sve veću političku neizvjesnost u eurozoni i svijetu.

Zbog slabijeg priljeva novih poslova nerealizirane narudžbe smanjene su prvi puta od travnja 2015., ističe se u izvješću. Aktivnosti u uslužnom sektoru ubrzale su pak drugi mjesec zaredom, iako je tempo njihova rasta i dalje ispod razina zabilježenih u prvom dijelu godine.

"Usporavanje je srećom bilo ograničeno na proizvodni sektor. Živahni uslužni sektor, potaknut dijelom domaćom potražnjom koju podupire snažno povećanje broja novootvorenih radnih mjesta, znači da podaci u istraživanju upućuju na rast aktivnosti u trećem tromjesečju od solidnih 0,5 posto", ističe Williamson. Zaključuje ipak da u cjelini gledano pretežu rizici koji signaliziraju slabljenje gospodarskih aktivnosti u predstojećem razdoblju.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

20. travanj 2024 06:03