Aktualno
StoryEditor

Marko Dobrinić: Put do dodatne zvjezdice u hotelijerstvu kroz personalizaciju, primjenu 4D

20. Ožujak 2018.

U utorak na konferenciji 3T (Tourism, Travel & Tech) gostovao je Marko Dobrinić iz Megatrend poslovnih rješenja s prezentacijom 4D Hotel – Hotel s dodatnom zvjezdicom u kojem je demonstrirao kako unijeti novine u standardnu hotelijersku ponudu.

Ključna stvar koja nedostaje trenutnoj ponudi je personalizacija, izjavio je Dobrinić, i predstavio četiri ‘D‘ rješenja kojima se do personalizacije može doći.

Prvo D u 4D hotelu bi trebalo biti digitalizacija, a to se odnosi na svu vrstu prikupljanja podataka i njihovoj pohrani na digitalnom platformi. Digitalizacija bi trebala biti osnova, na temelju koje će se drugim metodama graditi što bolji i učinkovitiji pristup hotelijerstvu.

>>>Megatrend održao konferenciju o budućnosti poslovne komunikacije

Drugo D predstavlja data-driven pristup, što znači da se sve poslovne odluke donose na temelju analize podataka koji su prikupljeni i digitalizirani. U njih se ubrajaju i podaci s društvenih medija, korisničko iskustvo, vrijeme provedeno u sobi ili sadržaj koji gost posjećuje izvan hotela. Data mining je ključan dio ove faze koja ima za cilj doći do što točnijeg tourism forecastinga, odnosno kako saznati što će se događati u turizmu u sljedećih nekoliko godina.

Treće D je discovery, koje se odnosi na integraciju već prikupljenih podataka i aplikativno korištenje naprednih poslovnih rješenja kao što su IBM-ov Watson, Cognos ili nekih alata strojnog učenja, kako bi se mogla ostvariti podrobna analiza, predikcija i konačno preporuka o sljedećem koraku.

>>>Megatrend ima ‘tragača’ privatnih podataka

Četvrto D je disruption. Disrupcija bi trebala biti podizanje razine hotelijerske usluge na sljedeću razinu da se ostane u korak s tehnologijom koristeći dosad navedene smjernice. Ovdje ulazi korištenje big data, machine i deep learning alata kako bi cijela tranzicija bila što učinkovitije provedena.

Na kraju, Dobrinić je naglasio kako ne treba iskoristiti sve dane primjere kako bi se hotelijerstvu donio novi iskorak, nego da je dovoljno za početak makar pokušati s jednim, a rezultati neće izostajati.

16. travanj 2024 04:26