• Pratite nas na:
30. rujan 2016.

Marko Jurčić, izaslanik predsjednice Republike: Izvoz je ključan, moramo ga još više ojačati

- Izvoz nema svoje pravo mjesto u društvu, nema svoju poziciju. Izvoz bi trebao biti tema okosnica svih naši razgovora o gospodarstvu. Ne možemo rasti bez izvoza. On zaslužuje centralno mjesto naših razgovora i planova. U posljednjih 25 godina, kao i ostatak gospodarstva, razgovaralo se samo kao potencijalima – kazao je Marko Jurčić, savjetnik i izaslanik predsjednice republike Hrvatske, pod čijim se pokroviteljstvom održava Dan velikih planova. Istaknuo je kako sve novije države članice EU zabilježile su veći rast izvoza. Danas i kada nam izvoz raste po odličnim stopama, uvoz raste više.

Andrej Plenković o ekonomskoj politici nove Vlade: Do 2020. želimo gospodarski rast od 5 posto

- Vrijednost uvezene robe vrijedna je 50 posto više nego izvoz. 80 posto usluga je turizam, a 20 posto usluge više dodatne vrijednosti. Izvoz pokazuje da među državama EU imamo najniži udio izvoza proizvoda visoke tehnologije. Kako to uskladiti? Možemo to na dva kolosijeka - prvi je organski rast tržišta. To nudi stabilnost. Postoje ozbiljna sredstva koja se moraju uložiti u razvoj. Drugi kolosijek su izravna inozemna ulaganja. Sada se u tom segmentu vidi jedan značajan napredak Vlade i države. Praksa je bolja, no još uvijek sve prepuštamo igri slučajeva, investitori samo traže gdje će ulagati. Država bi se trebala više uključiti – kazao je Jurčić i napomenuo kako treba pružiti dobrodošlicu svakom ulagaču.

Sergej Gurijev: Hrvatska uspjela ostvariti značajan rast u turizmu, ali vlade se moraju spremiti za rizike

- Moramo ulagati u proizvodne investicije što će dovesti do otvaranja radnih mjesta. Ako želimo zadržati ljude, to su aktivnosti koje moramo provesti. Izvješće MMFa pokazuje da je Hrvatska zbog odlaska ljudi od 2003 do 2011 izgubila 14 posto rasta BDP-a, to pokazuje koliko se ne izgrađivanjem industrija izgubilo radnim mjesta. Ured predsjednice i sama predsjednica dosta je aktivna po tom pitanju. Primjerice tu je Inicijativa Jadran Baltik Crno more. Naime,  Lakše je konkurirati u Poljskoj Češkoj nego u Njemačkoj – kazao je Jurčić.

Gordana Deranja: Planove za 2017. godinu radimo s više optimizma, ali trebamo zadržati dozu opreza

Istaknuo je kako nam je sada situacija dobra, trendovi su pozitivni. No, ne pokazuju promjenu strukture gospodarstva. – Sve više me vesele nastupi naših ministara u posljednjih godinu dana koji su krenuli mijenjati stvari i pokretali reforme.  I za kraj, za neke od idućih Dana velikih planova, predlažem temu da se vidi koliko su zaista planovi realizirani – Zaključio je Jurčić.