Korona i biznis
24. srpanj 2019.

Marko Krištof inicirao izmjenu UN-ovog statističkog priručnika

Donedavni ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof postao je konzultant Ujedinjenih naroda. Javio se na javni poziv UN-a i dobio posao. Radi se o kratkoročnom konzultantskom ugovoru za Statističku diviziju UN-a, koja je od Statističke komisije UN-a dobila zadatak izraditi četvrtu verziju Priručnika o statističkim organizacijama, ažurirati ga s novim informacijama i pretvoriti ga u interaktivnu i digitalnu publikaciju.

- Priručnik, čija prva verzija je objavljena 1954., zamišljen je kao alat koji olakšava upravljanje nacionalnim statističkim zavodima te promovira standardizaciju procesa i postupaka radi povećanja kvalitete službene statistike u svim zemljama svijeta. Smatram da je biti izabran za člana drafting tima veliko priznanje, a moja konkretna zaduženja su sastaviti poglavlja o vodstvu, upravljanju statističkim sustavom i planiranju aktivnosti – rekao nam je Krištof koji se na neki način osjeća i suodgovorno za pokretanje ove aktivnosti.

- Naime, posljednju verziju Priručnika iz 2003. sam otkrio sasvim slučajno, dok sam se pripremao za prezentaciju o planovima za modernizaciju zakonodavnog okvira službene statistike RH koji nažalost još nisu usvojeni na UN-ovoj konferenciji krajem 2015. U svojem izlaganju sam spomenuo da mi je žao što Priručnik nisam otkrio ranije, jer se radi o izvrsnoj publikaciji te jer vjerujem da bi mi savjeti koji se u njemu nalazi značajno olakšali posao. Tajnik konferencije je zatim pokrenuo inicijativu za njegovu obnovu, što je prošle godine podržala i Statistička komisija UN-a – zaključio je Krištof.