05. prosinac 2018.

Marko Pavić: Moramo ljudima ponuditi poslove s dodatnom vrijednošću kako bismo ih zadržali

Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava na konferenciji HR Employee Engagement & Retention: Privuci i zadrži, kazao je kako je razvoj ljudskih potencijala ključan za današnje tržište rada u Hrvatskoj.

„Prije pet godina imali smo stopu nezaposlenosti mladih preko 50 posto. Danas imamo najveći pad nezaposlenosti i najveći rast zaposlenika u EU. Također imamo i one koji odlaze, ali to su problemi s kojim se susreću sve novo pridošle članice Unije“, rekao je Pavić.

Dao je za primjer Rumunjsku koja ima 22 milijuna stanovnika od kojih je čak četiri milijuna napustilo zemlju.

„Mi moramo pronaći načina da zadržimo sve te ljude. Moramo im ponuditi poslove koji nude dodatnu vrijednost. Zabilježen je rast plaća,  prosječna plaća u zadnje dvije godine porasla je za 710 kuna, a minimalna plaća s 1.1. će biti 3000 kuna", rekao je ministar i dodao da Hrvatska ima treću ili četvrtu stopu rasta zaposlenosti u Europskoj uniji, odnosno 71.000 zaposlenih više.

Kako bi se kvalitetni ljudi zadržali, ključno je raditi na razvoju ljudskih potencijala.

>>> Hrvojka Kutle: Ako zaposleniku i klijentu ne damo razlog da ostanu, drugi će im dati razlog da odu

„Što se samog tržišta rada tiče, ono se veoma izmijenilo zadnjih godina. Mi smo na to reagirali tako da smo čak 4,5 milijardi kuna uložili na tržište rada. Većina tog novca odlazi na aktivne mjere koje smo redefinirali kako bi odgovarale potrebama tržišta“, dodao je Pavić.

Također, spomenuo je razvoj pripravništva i povećanje sredstava za samozapošljavanje.

„Mjerama samo samozaposlili 6 tisuća osoba, što je dvostruko više nego godinu prije," rekao je Pavić.

Za razvoj pripravništva uvedene su i subvencije koje pokrivaju gotovo pola plaće pripravnicima, što uvelike olakšava plaćanje za poslodavca. Promjene su se dogodile i na Zavodu za zapošljavanje koji je postao proaktivniji. Spomenuo je pri tom da su uoči ove turističke sezone anketirani svi nezaposleni, te da je dvadesetak tisuća izrazilo spremnost za rad u sezoni, te su na Danima poslova u turizmu spajani s poslodavcima, a anketa se provodi i ove godine.

„U okviru Europskog socijalnog fonda Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ povukli smo 10 milijuna kuna kojima ćemo stipendirati čak 17 tisuća STEM stipendija. Kroz tu mjeru želimo mlade uputiti u tom smjeru, koji je budućnost“, rekao je Pavić.

>>> Alan Žunić: U inozemstvu zabranjuju rad poslije 17, u RH se još uvijek radi po ‘flat rate‘ principu

Nova mirovinska reforma omogućiti će od sljedeće godine umirovljenicima da rade do pola radnog vremena i tako povećaju svoj kućni budžet.

„Najveći problem koji danas imamo je nedostatak kvalificirane radne snage. Nama nije cilj uvoziti radnike, ali svjesni smo da ćemo to morati raditi“, dodao je.

Naveo je i da je cilj Vlade aktivirati domaću radnu snagu, stoga je pokrenuta kampanja "Zaposli se u Hrvatskoj" te da je u tom pogledu pokrenut program "Zaželi" vrijedan oko milijardu kojim će se zaposliti oko 7.000 žena koje će brinuti za oko 35 tisuća starijih kućanstava, a najbolje od njih educirat će se za samozapošljavanje.

Kao ključ razvoja zaposlenika, Pavić je naveo cjeloživotno učenje.

„Za te svrhe smo odredili 150 milijuna kuna koji će se potrošiti u svrhu prekvalifikacije“, zaključio je ministar Marko Pavić.