Aktualno
StoryEditor

Marko Rakar o europskom izglasavanju reforme autorskih prava: To je katastrofa!

26. Ožujak 2019.
Piše:
Luka Hitrec

Europski parlament je u utorak izglasao prihvaćanje reforme autorskih prava na jedinstvenom, digitalnom tržištu Europske unije. I to je katastrofa, za Lider je ustvrdio Marko Rakar, politički konzultant i IT stručnjak.

- Ovo glasanje je katastrofalno iz puno razloga. Ono će djelomice značajno utjecati na cenzuru i slobodu govora na internetu, dijelom zato što će se cenzura provoditi pod krinkom zaštite autorskih prava, a dijelom zbog autocenzure koja neminovno slijedi, ističe Rakar.

Također, obzirom da je primjena ovog pravila vezana isključivo na teritorij Europske unije, ovo novo pravilo će neminovno dovesti do poskupljenja ili otežanja  internet usluga na teritoriju unije, zabrinut je Rakar. Dodaje kako bi primjena novih pravila mogla drastično povisiti barijere za ulazak novih igrača u medijski prostor te će direktno pogodovati velikim medijskim kompanijama na uštrb malih.

- Što je najbizarnije, to će se uvelike odnositi na daljnji rast dominacije Facebooka, Googlea, Amazona, Netflixa i sličnih kompanija dok istovremeno na teritoriju Europe nemamo nijednu imalo sličnu medijsku kompaniju koja bi mogla narušiti tu sada već gotovo pa monopolnu poziciju, tumači Rakar.

Također ističe da će u konačnici stradati i autori i kreatori intelektualnog vlasništva jer će zbog preventive od odgovornosti širenje njihovih dijela biti značajno usporeno i hendikepirano.

- Nitko neće ništa dobroga dobiti ovim novim pravilima i iznimno je zabrinjavajuće da je tako nešto uopće prošlo sve procedure. To samo govori koliko nekompetentni ljudi promišljaju i donose zakone i direktive, zaključuje Rakar.

Podsjetimo, pregovori oko reforme rezultat su godina lobiranja velikih tehnoloških kompanija, internetskih oglašivača, kulturne industrije i aktivista na internetu, svaki sa svojim interesom i pogledom na situaciju. Američki tehnološki divovi poput Googlea bit će prisiljeni ispregovarati licence sa svim strankama koje polažu prava na svoj prethodno objavljeni internetski sadržaj - poput diskografskih kuća, kolektiva i medijskih kuća - kako bi bezbrižno nastavili objavljivati njihov sadržaj na YouTubeu i Googleovim vijestima. Isto tako ovime se potiče navedene internetske platforme da redovito i detaljno provjeravaju što dijele na svojim stranicama te lociraju i uklone sadržaj koji krši zakon o zaštiti autorskih prava.

Ova reforma sada mora proći formalnu potvrdu europskih ministara u parlamentu te biti ratificirana od strane svih zemalja članica, ali je dakako jedan korak bliže ka ostvarenju. Po izradi samog zakona sve će članice Europske unije morati uvrstiti ove promijene u svoje zakonodavstvo.

24. travanj 2024 07:22