Aktualno
StoryEditor

Mars najbliže Zemlji u 15 godina, gledat ćemo ga na nebu još nekoliko mjeseci

01. Kolovoz 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=pSc-7lmMQgE[/embed]

Zemlji susjedni planet Mars bio je u utorak najbliže našem planetu nego ikad u proteklih 15 godina, zbog čega se pružao neobično jasan pogled na Crveni planet i njegove crvenkastosmeđe nijanse.

>>>NASA poslala na Mars prvi robotski lander za bilježenje ‘marsotresa’

‘‘Crveni Planet i Zemlja nisu bili ovako blizu od 2003., a sljedeći puta će to opet biti 2035. godine‘‘, objavili su iz NASA-e.

U utorak su mnogi astronomi usmjerili svoje teleskope prema Marsu koji je bio udaljen ‘samo‘ 57,6 milijuna kilometara, piše Space.

Astronome Marsova putanja zanima iz razloga što pomaže odrediti najbolje vrijeme za lansiranje svemirskih brodova.

Kada se Sunce, Zemlja, i Mars poravnaju, sa Zemljom u sredini, događa se fenomen ‘‘opozicija‘‘, dajući nam najsvjetliji pogled na Crveni planet.

Također, ‘‘negdje u vrijeme ‘opozicije‘, planet je najbliže Zemlji te godine‘‘, objasnili su iz NASA-e.

Mars i Zemlja poravnavaju se u ‘opoziciju‘ svake dvije godine, a iz tog razloga većina NASA-inih misija na Crveni planet odvija se u razmaku od dvije godine - kako bi iskoristili prednost smanjene udaljenosti‘‘.

Ovogodišnji prilaz Marsa nije oborio rekord od 54.6 milijuna kilometara, što se i rijetko dogodi.

Posljednja najbliža putanja Marsa bila je 2003. kada je od Zemlje bio udaljen samo 55.7 milijuna kilometara, ‘‘što je i najbliža putanja u gotovo 60 tisuća godina‘‘, napominju iz NASA-e.

>>>Upoznajte sedamnaestogodišnjakinju s NASA-inom putovnicom za Mars

Blizina Marsa iz 2003. neće se ponoviti do 2287. godine.

Svi koji su propustili jučerašnji najbliži susret s Marsom ne trebaju tugovati. Mars će ostati i dalje vidljiv na našem nebu kroz sljedećih nekoliko mjeseci.

24. travanj 2024 01:26