Aktualno
StoryEditor

Marta-Patricia Aparicio: U Hrvatskoj vidim puno prostora za novu mrežu poslovnih anđela

10. Ožujak 2018.

Marta-Patricia Aparicio y Montesinos, stručnjakinja i konzultantica Europske komisije došla je u Hrvatsku kako bi uspostavila mrežu poslovnih anđela. Njezin je cilj pridonijeti prosperitetu zemalja kroz ‘smart capital‘ investicije i učinkovitu artikulaciju te poticanje poduzetničkih ekosustava koji podržavaju i potiču stvaranje i razvoj potencijalnih startupova.

Suorganizatorica je trećeg izdanja ‘Startup Europe Week‘ (SEW), inicijative Europske komisije u svrhu promoviranja poduzetništva, koji se održao od 5. do 9. ožujka u Zagrebu, Rijeci i Bjelovaru. U sklopu SEW-a Aparicio y Montesinos moderirala je panel o ulaganju poslovnih anđela, na kojemu su poslovni anđeli i poduzetnici raspravljali o procesu financiranja, dodavanja vrijednosti u tvrtke u ranoj fazi te o poticanju poduzetništva u Hrvatskoj.

Do rujna 2016. Aparicio y Montesinos radila je na strukturiranju i nadzoru više od 60 investicija Fonda Seed & Venture pri Multilateralnom investicijskom fondu (MIF), koji je dio grupacije Inter-American Development Bank. Bila je izvršna menadžerica za IESE Business Angels Network i Spanish Business Angels Networks Association. Ima više od 10 godina iskustva u radu s tvrtkama u ranoj fazi razvoja kao analitičar, savjetnik i mentor - 250 poduzetničkih mentoriranja i više od 2600 analiziranih projekata startupova.

Po čemu je Startup Europe Week važan događaj?

- Startup Europe Week je najveći događaj za mlade europske tvrtke. U Zagrebu je održana panel diskusija oko ekosistema startupa i investiranja poslovnih anđela, meetup i radionica za žene poduzetnice. Suorganizatori SEW-a su Igor Brajdić iz Bjelovara, Dino Udović iz Rijeke te Augustin Jarak i ja iz Zagreba. SEW pomaže u osvještavanju važnosti poduzetništva i ranog stadija ulaganja kako bi Hrvatska i regija mogle napredovati.

>>>Startao treći Startup Europe Week

Zbog čega bi netko želio postati poslovni anđeo?

- Postoje različiti motivi da se postane poslovni anđeo investitor. Jedan od najčešćih razloga povezan je likvidnošću. Ako sam poduzetnik i prodao sam tvrtku, imat ću novac i vrijeme da postanem poslovni anđeo. Drugi razlog može biti istraživanje druge industrije i novih poduzeća. To se često događa unutar obiteljskih poslova, u kojima upravljaju različite generacije. U tržištima u nastajanju nalazimo i vrlo zanimljive profile, izvršne direktore koji su spremni investirati u nove ekonomski isplative prilike.

Imate li savjet za startupove u pronalaženju poslovnih anđela koji bi mogli biti zainteresirani za njihovu tvrtku?

- Važno je da investitori i poduzetnici govore isti jezik. Ovdje je veliki izazov pronaći anđela investitora jer je jedna od njihovih karakteristika da vole biti anonimni. Dakle, većina poslovnih anđela na tržištu je nevidljiva. U takvim okolnostima najbolji način da ih pronađete je odlazak u mrežu poslovnih anđela investitora. Mreže poslovnih anđela više su vidljive od pojedinih poslovnih anđela i na taj način predstavljaju kanal koji olakšava pristup poduzetnicima, pomažući investitorima da diverzificiraju svoje investicije.

Na koje stvari poslovni anđeli obraćaju pozornost odlučujući je li posao održiva investicija ili ne?

- Iskoristila bih rečenicu jednog poslovnog anđela u Španjolskoj, koja stvarno ukazuje na to. Jedna stvar je održivost, a druga je investiranje. Poslovni anđeli gledaju na to je li projekt za investiranje, procjenjujući mogu li očekivati povrat, odnosno podudara li se investicija s njihovim očekivanjima.

>>>Hrvatska mreža poslovnih anđela i Hrvatski izvoznici ugovorili suradnju

Kakvo je trenutno tržište, aktivnosti i perspektiva u Hrvatskoj po tom pitanju?

- Investicijska aktivnost poslovnih anđela i dalje je prisutna u Hrvatskoj s 350 tisuća eura do milijun eura koji su uloženi u 2015. i 2016. godini. Ulaganje u nove startupove ima ogroman potencijal za gospodarski rast i zapošljavanje. Vrijeme je da Hrvatska postane poduzetničko čvorište. Preselila sam se u Hrvatsku prije godinu i pol s jasnom namjerom: da pozicioniram zemlju kao poduzetničko središte u regiji. U Hrvatskoj vidim puno prostora za novu mrežu poslovnih anđela. No, postoje različiti modeli mreža i mi trebamo pronaći najučinkovitiju formulu za to tržište. Održivost mreža poslovnih anđela je veliki izazov. Vlada bi trebala podupirati njihovo stvaranje.

26. travanj 2024 05:46