Aktualno
StoryEditor

Martina Bienenfeld: Privatni muzeji i galerije Zagrebu povećali prihode od turizma

22. Kolovoz 2019.

Više nije vijest da je sve veći interes stranih turista za posjet Zagrebu, ali to, sasvim sigurno nije došlo samo po sebi. Jedan od razloga su brojni kulturni sadržaji koje Zagreb nudi, što ukazuje na sve snažniju sinergiju kulture i biznisa.

Koje su aktivnosti grada Zagreba u segmentu kulture, odnosno, na koji način kulturni sadržaji doprinose turističkoj ponudi grada upitali smo Martinu Bienenfeld, direktoricu Turističke zajednice Grada Zagreba.

- Kulturni turizam jedan je od primarnih proizvoda u trendovima razvoja turističkih proizvoda i značajan je za budući rast ukupnog turističkog sektora. Stoga, Turistička zajednica grada Zagreba surađuje sa brojnim institucijama iz područja kulture koje se nastoji potaknuti na unapređenje postojećih sadržaja, kao i na inovativan razvoj novih, s ciljem obogaćivanja ponude i snažnijeg razvoja identiteta Zagreba kao grada kulture. Istaknula bih odlično prihvaćen projekt ‘Muzeji izvan muzeja‘ kojem je cilj senzibilizirati javnost za muzejsku baštinu i prezentirati zagrebačke muzeje na inovativan i nekonvencionalan način. Isto tako, u fokusu su programi tijekom jeseni za kojima se pokazala potreba kao nastavku ljetnih programa na otvorenom, no s naglaskom na kulturu. Planira se program Dubrovnik u Zagrebu kao vid suradnje dva grada - izjavila je za Lider, Martina Bienenfeld i dodala da je to projekt koji u zagrebačkoj jesenskoj sezoni želi predstaviti najbolje hrvatske i europske umjetnike s Dubrovačkih ljetnih igara kroz kazališne i glazbene programe i produkcije, a organizira se u povodu 70-te obljetnice najvećeg nacionalnog festivala.

Važno je spomenuti i ostale kulturno-turističke manifestacije poput Zagreb Classica, Međunarodne smotre folklora, Dana otvorenog trga, Ljeta u MSU, Ljetnih noći teatra Exit, Pop Up Drame, scene Amadeo, Glazbenog dvorišta Zagrebačkih solista i mnogih drugih koje obogaćuju kulturno-turističku ponudu Zagreba.

Glavnu osobu TZ Grada Zagreba upitali smo i koliko kulturni sadržaji utječu na prihod od turizma i možete li navesti neke konkretne i aktualne primjere i brojke?

- Zadovoljstvo ponudom najbolje je vidljivo kroz opsežno i dubinsko istraživanje o stavovima posjetitelja - ‘Zagreb Visitor Survey‘ koje smo proveli tijekom 2017. i 2018. godine na 2000 ispitanika koji su već posjetili naš grad. Zaključci istraživanja posjetitelja su iznimno pozitivni i to me jako veseli! Što se kulturnog turizma tiče, 41 posto ispitanika istaknulo je kako rado posjećuju muzeje i galerije gdje se posebno ističu Muzej prekinutih veza, Muzej iluzija, te Muzej grada Zagreba. Jednako tako, od ispitanika tijekom prosinca, 93 posto njih je posjetilo Advent u Zagrebu, a izjavili su kako ih je baš Advent potaknuo da u narednih godinu dana posjete Zagreb još jednom - istaknula je Bienenfeld.

Turistička ponuda obogaćuje se kroz sve brojnije kulturne projekte i manifestacije koji generiraju dolaske i noćenja i u konačnici, rezultiraju povećanom turističkom potrošnjom.

Direktoricu zagrebačke turističke zajednice upitali smo smatra li da postoji mogućnost intenzivnijeg uključivanja kulturnih sadržaja i može li navesti neke pozitivne primjere?

- Mogućnosti za poboljšanja uvijek ima, ali istaknula bih Muzej iluzija koji je nedavno otvorio svoj 16. muzej u svijetu. Izuzetno smo ponosni da je Muzej iluzija postao svjetski turistički proizvod te da se za Hrvatsku i Zagreb sada čuje na sve četiri strane svijeta. Osim Muzeja iluzija, u Šangaju će se najesen otvoriti i izložba Muzeja 80-tih, time će Zagreb biti predstavljen kroz čak dva muzeja na kineskom tržištu - istaknula je Martina Bienenfeld.

A o tome stoji li teza da se promijenila paradigma, i poimanje kulture koja je od troška postala profitna djelatnosti Bienenfeld ističe da sve više novootvorenih privatnih muzeja i galerija, kao i privatnih kazališta i teatara dovoljno govore o toj paradigmi, a Zagreb kao kulturni centar, sa svojim festivalima, izložbama, koncertima i ostalim sadržajima, stoji uz bok drugim kulturnim središtima na današnjoj karti Europe. Što ne čudi jer je u prvih šest mjeseci 2019. ostvareno milijun i 128 tisuća noćenja, što je više od sto tisuća noćenja u usporedbi sa istim razdobljem prošle godine.

15. travanj 2024 11:09