Korona i biznis
11. travanj 2018.

Martinović: Prekršajni sudovi postat će odjeli

Na današnjem Liderovom Klub izvoznika, koji je u zagrebačkom hotelu Internacional okupio 30-tak najjačih izvozničkih tvrtki u Hrvatskoj, dvije ključne teme bile su reforma pravosuđa i olakšanje poslovanja izvoznika kroz pojednostavljenje carinskih postupaka.

>>> Započeo 27. susret Liderovog Kluba izvoznika

Juro Martinović, državni tajnik Ministarstva pravosuđa istaknuo je da Vlada vodi računa o tome kako da se putem zakonskih okvira gospodarstvu i izvozu olakšaju procedure te da je trenutno paket od šest zakona upućen u saborsku proceduru.

- Cilj ove faze reforme je povećati odgovornost i transparentnost sudova te skraćivanje sudskih postupaka. Primjerice, izmijenit ćemo Zakon o sjedištu sudova, kojim ćemo dobiti deset novih općinskih sudova, ali ne radi se o ukupnom povećanju jer se paralelno gase prekršajni sudovi koji će postati odjeli na općinskim sudovima. Mijenja se i mreža trgovačkih sudova i sjedišta državnih odvjetništava. Analizom dosadašnje prakse uočeno je da građani moraju putovati u općinske sudove, što im predstavlja trošak pa vraćamo ulogu stalnih službi u kojima će se rješavati predmeti na području stanovanja građana, čime se postiže manji gubitak vremena i lakši pristup sudu, istaknuo je Martinović.

>>>Adrian Marley na Klubu izvoznika: Hrvatska najbrže rastuće tržište po broju B2C pošiljaka

Bosiljko Zlopaša, pomoćnik ravnatelja Carinske uprave, usporedio je stare i nove zakonske odredbe koje je Hrvatska prema EU smjernicama usvojila u svibnju 2016. Novi zakon donio je četiri vrste novih pojednostavljenja izvoza: pojednostavljena deklaracija, centralizirano carinjenje, samoprocijenu te unos evidencije deklaranta.

– Izvoznicima je najvažnije pojednostavljenje koje omogućuje tzv. ‘kućno carinjenje‘, odnosno otpremu robe iz vlastitih prostora, 24 sata na dan. Uz to, elektroničkim putem se podnosi kompletna carinska deklaracija i komunikacija između gospodarstvenika i carine u potpunosti je automatizirana. Savjetujem izvoznicima da si pribave AEO status, kojim dobivaju razne pogodnosti manjih broja kontrole, zaključio je Zlopaša.