06. rujan 2017.

Masivna privatizacija radi inovacija u Francuskoj

Francuska je počela prodavati preostale vlasničke udjele u kompanijama u sklopu planiranog prikupljanja 10 milijardi eura za financiranje inovacija.

Predsjednik Emmanuel Macron obećao je u predizbornoj kampanji osnivanje fonda za financiranje inovacija i prva je uplata - nešto više od 1,5 milijardi eura - osigurana u utorak poslijepodne prodajom 4,5 posto udjela u energetskoj kompaniji Engie.

>>>‘Korporativni’ Macron nacionalizira brodogradilište

"Dionice su prodane u dobrom trenutku za državu kao vlasnika", ustvrdio je u priopćenju ministar ekonomije Bruno Le Maire.

"Ovo je prva faza plana koji predviđa prodaju imovine ukupne vrijednosti 10 milijardi eura", dodao je ministar.

>>>Ekonomisti podržali politiku ‘instant zapošljavanja i otpuštanja’, reforme Macrona

Pojedini analitičari upozoravaju da država baš i nije dobila dobru cijenu za dionice Engieja, budući da ih je prodala za manje od 13,98 eura koliko je cijena dionice iznosila u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja tržišta.

>>>Od iduće godine manja porezna opterećenja za francuske tvrtke

"Dionice Engieja vrijede puno više, trenutak za prodaju baš i nije bio najbolji", tvrdi Christian Saint-Etienne sa Sveučilišta Paris-Dauphine. "Svjedočimo rasprodaji obiteljske srebrnine", upozorava on.

Prodajom je udio države u Engieju smanjen na 24,1 posto a budući da prema francuskim zakonima dugoročni ulagači imaju dvostruko veća glasačka prava u odnosu na vlasnički udio, to znači da je udio države još uvijek osjetno iznad propisanog praga od 33 posto i da je sačuvala status najvećeg ulagača.

>>>Macron kreće u majku svih reformi, sindikati ga pozvali da bude skroman i pametan

Vlada nije objavila imena ostalih kompanija udjele u kojima također planiraju prodati. Predsjednik Macron naznačio je ipak da država ne mora nužno zadržati vlasnički udio u telekomunikacijskoj kompaniji Orange.

Analitičari procjenjuju da bi Pariz mogao prodati i udjele u automobilskoj kompaniji Renault, te u operateru zračnih luka ADP-u i u operateru igara na sreću FDJ-u.