Aktualno
StoryEditor

Mastercard kupuje skandinavsku tvrtku za obradu platnih transakcija Nets

07. Kolovoz 2019.

Kartičarski div Mastercard objavio je u utorak da će za 3,19 milijardi dolara kupiti većinski udio u skandinavskoj tvrtki za obradu platnih transakcija Nets u sklopu širenja poslovanja u tom dijelu Europe.

Akvizicija uključuje Netsove usluge kliringa i obrade instant plaćanja te rješenja za elektronske račune u odjelu za poslovanje s korporativnim klijentima.

Ti će dijelovi Netsova poslovanja nadopuniti tehnološka rješenja Mastercard Senda i Transfasta koja omogućuju prekogranična plaćanja na bankovne račune, kartice i u mobilne novčanike, tumače u Mastercardu.

Transakcija bi trebala biti zaključena u prvoj polovini iduće godine a rezultirat će nižom dobiti po dionici u dvije godine nakon zaključenja, ističu u američkoj kompaniji.

Uzlet sustava plaćanja širom svijeta potaknuo je niz akvizicija u tom dijelu financijskog sektora, koji tako uspješno odlijeva stagnaciji na širem području financijskih usluga, povezanoj s trgovinskim tenzijama i usporavanjem globalnog gospodarstva.

Sektor financijskih tehnologija brzo se konsolidira a u konzultantskoj tvrtki McKinsey procjenjuju da će do 2023. godine prihodi od globalnih platnih transakcija dosegnuti 3.000 milijardi dolara godišnje jer sve više ljudi robu kupljenu putem interneta i u fizičkim trgovinama plaća digitalnim kanalima.

20. travanj 2024 05:15