Aktualno
StoryEditor

Mate Rimac: Ako ne izgleda dobro, vjerojatno ni ne radi dobro

21. Siječanj 2019.

Iako prema vlastitom iskazu nije umjetnik ili dizajner, Mate Rimac je okupljenima u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti pokušao na primjeru automobila dočarati vezu između tehnologije, znanosti, umjetnosti i strasti. Govoreći u okviru šestog međunarodnog festivala umjetnosti, robotike i novih tehnologija Device art, osnivač i šef Rimac Automobila punoj je dvorani objasnio zašto je automobil toliko specifičan proizvod koji možda i najbolje simbolizira presjek toliko različitih područja ljudske djelatnosti.

Avion je isto vrlo kompleksan proizvod, no malo tko se u njegovoj izradi opterećuje dizajnom i izgledom, nit vodilja su prvenstveno funkcionalnost i ergonomija, dok se u autima, posebice skupima, vodi računa čak i o zvuku koji stvaraju brisači ili zatvaranje vrata.

Sve je važno u autu, rekao je, svaki detalj ima svoju svrhu, ali njegova je želja oduvijek bila napraviti ne samo najbolji ili najbrži sportski auto na svijetu, već i najljepši, do te mjere da se i dijelovi koje većina ljudi ne vidi rade tako da izgledaju lijepo. Izazov je pritom stvoriti auto koji izgleda dobro, a u isto vrijeme udovoljava raznim tehničkim ograničenjima poput sigurnosti ili aerodinamike, odnosno pomiriti na najbolji način funkcionalnost sa privlačnošću i to je nešto o čemu dizajner mora od samog početka voditi računa, smatra Rimac.

[caption id="attachment_373088" align="aligncenter" width="750"] Mate Rimac. Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Uzori su mu poznati proizvođači hiperautomobila Pagani i Koenigsegg, a u svom se radu načelno vodi filozofijom prema kojoj nešto što ne izgleda dobro, vjerojatno ni ne radi dobro. Novi Concept Two iz Rimca stoga, po njegovom mišljenju, objedinjuje tehnologiju i dizajn u svakom detalju i nudi optimalno iskustvo u svakom pogledu, od zvuka, preko izgleda do performansi. Ova predanost detaljima i dojmu ide stoga toliko daleko da su i dijelovi koje Rimac proizvodi za druge dizajnirani lijepo, a vodi se računa o izgledu svega, pa čak i same tvornice u koju će se njegova kompanija uskoro preseliti.

27. travanj 2024 06:58