Aktualno
StoryEditor

Mate Rimac odrekao se još dijela vlasništva za 600 milijuna kuna

14. Svibanj 2019.

Prilikom velike investicije od 600 milijuna kuna južnokorejski automobilski gigant Hyundai Motor Group kupio je vlasnički udio u Rimac Automobilima, doznajemo iz svetonedeljske tvrtke.

"Nažalost nismo u mogućnosti iznositi detalje dogovora, ali možemo potvrditi da je Hyundai Motor Group investicijom kupio određeni vlasnički udio u Rimcu", potvrdili su nam iz svjetski poznate hrvatske kompanije za proizvodnju električnih automobila i komponenti koju je prije deset godina osnovao tada 21-ogodišnji Mate Rimac.

Možemo samo pretpostaviti kako taj udio nije velik budući da je Mate Rimac u više navrata ponovio kako je obećao investitorima da će tijekom prve i druge investicijske runde, odnosno barem do 2020. ostati većinski vlasnik i direktor kompanije.

U lipnju prošle godine u vlasničku strukturu Rimac Automobila upisao se njemački Porsche koji je kupio manjinski udio u kompaniji. Rimac nije komentirao koliki je udio njemački ulagač stekao, ali mediji su prenosili neslužbene informacije da je riječ o udjelu od deset posto.

S obzirom na to da je prema Liderovim izračunima nakon ulaska kineske Camel Groupe u rujnu 2017. Rimcu na raspolaganju ostalo 62 posto, odnosno još 12 posto vlasničkog udjela koji može prodati prije no što mu se oduzme titula većinskog vlasnika, pitanje je ostaje li on doista većinski vlasnik kompanije i je li se Hyundai zadovoljio s 2 posto udjela.

Podsjetimo, prilikom objave o ulaganju kineske tvrtke Camel Groupa teškom 30 milijuna eura u Rimac Automobile Liderov novinar Tin Bašić zavirio je u njihove spise na Trgovačkome sudu u Zagrebu.

"Popriličan broj papira u nekoliko fascikala nikoga ne bi ostavio ravnodušnim, a činjenica da se sve bilježilo i prilagalo u taj spis pokazuje ozbiljnost poslovanja. Taj spis u najvećem svom dijelu sadrži odluke sa skupština udjelničara (nazovimo ih tako) te podatke o promjenama njihove snage. Mate Rimac i dalje je većinski vlasnik sa 62 posto udjela, a kineski investitor Camel Group popeo se na drugo mjesto s udjelom od 19,35 posto. Temeljni kapital tvrtke sada je 66,4 milijuna kuna, a prije dvije godine bio je 20.000 kuna", pisao je Tin Bašić.

[caption id="attachment_384985" align="aligncenter" width="958"]Mate Rimac Vlasnički udjeli u Rimac Automobilima prije ulaska Porschea (kojem je Rimac ustupio 10 posto) i Hyundaija[/caption]

27. travanj 2024 00:22