Aktualno
StoryEditor

Matilda Bačelić: : Samo nemojte „stvarati“ radna mjesta

13. Rujan 2016.

Još jedan izborni ciklus ili cirkus je iza nas, a veseliti nas može jedino to što je ponovno najizvjesnija – neizvjesnost. Iako je etatistima teško zamisliti život bez jake države, čini se da ovom nerazvijenom i krhkom gospodarstvu izostanak mudrih odluka hrvatskih državnika sasvim dobro prija. Bolje mu je dok se političari bave sami sobom nego s njim.

Porezno (ras)terećenje

A da ništa osobito dobro ne možemo očekivati ni kada se (ili ako) političari preslože i podijele fotelje sugeriraju najave iz predizborne kampanje. Iako smo dosad doživjeli i čuli svašta, svaka nova kampanja, a čini se da bi sada mogle biti nešto češće, nanovo iritira. Kada je riječ o ekonomiji najomiljenije teme za slatkorječiva obećanja od kojih kasnije neće biti ništa su: porezi i radna mjesta. Nema stranke koja neće obećati smanjenje ovog ili onog poreza, ili u najgorem slučaju da ih neće podizati. U stvarnosti, naravno, sasvim druga priča. Zemlja smo s ekstremno visokim poreznim opterećenjem, a svaki put kad je dolazilo do promjena u tom sustavu, išle su na gore. U ovoj kampanji relativni izborni pobjednici najavljivali su smanjenje PDV-a, poreza na dobit, a zatim i najviše stope poreza na dohodak s 40 posto na velikodušnih 36 posto. Kao da i s njom nećemo biti preskupi za stručnjake iz bilo kojeg područja, za kakvima navodno vapimo.

Moda i startup

No, od lažnih poreznih obećanja još su iritatntije najave o novim radnim mjestima koja će se stvoriti čarobnim birokratskim štapićem. Ne ulazeći u, sada irelevantna, obećanja izbornih gubitnika, sada nam ne preostaje ništa drugo nego se udobno smjestiti i početi brojati. Jer do 2020. ćemo imati 180 tisuća novih radnih mjesta. A BDP će nam rasti po stopi od pet posto jer je to baš lijepa brojka. Najzanimljivije je kako HDZ planira otvoriti 20 tisuća radnim mjesta u startupovima. Jer je to sada moderno. Mali je problem što se nijedno, a najmanje takvo radno mjesto u realnom sektoru ne može stvoriti na silu. A sve to obećavaju oni koji nikada nisu stvorili nijedno radno mjesto u nikakvim tvrtkama. Jedini tračak nade da će se ijedno od tih 180 tisuća radnih mjesta zaista otvoriti postojao bi kada bi se država skinula s grbače poduzetnika. Ako ih političati budu „stavrali“ jedino što možemo očekivati je rast broja zaposlenih u državnoj upravi. 180 tisuća? Ma može i 280...

19. travanj 2024 18:15