21. srpanj 2019.

Matko Bolanča više nije suvlasnik, ali ni predsjednik Uprave Inspire investmetsa

Matko Bolanča više nije predsjednik Uprave Inspire investmentsa. Kako doznaje tjednik Lider, Bolanča više ne vodi to društvo za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima, a u idućih nekoliko dana ta će promjena biti vidljiva i u sudskome registru.

Podsjetimo, Bolanča od sredine svibnja ove godine nije više ni u vlasničkoj strukturi Inspire investmentsa. Bolanča je to društvo osnovao još u travnju 2016. godine, a pokrenuo ga je s analitičarom Markom Vargom, financijašom Krešimirom Kukecom te odvjetnikom Tomislavom Celiščakom. Sva su trojica tada bili suvlasnici tvrtke Inspire Capital iz Koprivnice koja se navodila kao osnivač fonda.

Od tada je Inspire investments doživio brojne promjene. Naime, Bolanča je odradio nekoliko rizičnih investicija, među kojim je posljednja bila u u turističku agenciju Kompas. Nekadašnji prvi čovjek naše najveće farmaceutske tvrtke Plive prije nešto oko dvije godine prilikom akvizicije Kompasa najavljivao je velike investicije u kompaniju i slovio u zagrebački poslovnim krugovima za spretnog menadžera. No, već krajem prošle godine, otkako je proglasio stečaj agencije, koja je poslovala od 1992. godine, njegova reputacija je ipak poljuljana.  Ni njegova druga velika akvizicija u Fleet rent a car nije stajala dobro, lani im je račun bio blokiran.

U priču Insprie investmentsa, a godinu dana nakon što je otišao iz najvećeg mirovinskog fonda u Hrvatskoj, točnije lipnju prošle godine, vlasnički se uključuje i Dinko Novoselec. Zajedno s njime član društva postaje i Hrvoje Habuš. Taj dvojac angažirao se u Inspire investmentsu u vrijeme kada je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) fondove kojima je upravljalo društvo Nexus (koje je zbog afere u Agrokoru izgubilo licenciju regulatora) dodijelilo Inspire investmentsu na upravljanje.

Od tog trenutka, Bolančine investicije koje je radio kroz Inspire investment (Fleet rent a car i Kompas) vlasnički prebacuje na sebe, a Inspireu je ostalo upravljanje fondovima i portfelj u kojemu Bolanča nije imao utjecaja.

Od osnutka Inspire investmentsa do danas Krešimir Kukec jedini je ostao u vlasničkoj strukturi Inspirea.